Iată 10 alimente care au o influență crescută asupra sănătății ochilor:
Ardeiul gras. Are un conținut bogat în vitamina C, ardeiul gras roșu se numără printre alimentele consumate în mod frecvent, indiferent de anotimp. Unele studii susțin faptul că un aport constant de vitamina C contribuie în mod semnificativ la menținerea integrității vaselor de sânge care irigă ochiul, rezultatul fiind diminuarea riscului de cataractă. Întrucât prin preparare termică se pierde o bună parte din conținutul de vitamină C al legumelor (în special prin fierbere), se recomandă consumul acestora și în stare crudă.
Fructele oleaginoase. Alunele, arahidele, fisticul și nucile caju sunt doar câteva exemple de fructe oleaginoase consumate atât pentru proprietățile lor nutritive, cât și pentru numeroasele combinații alimentare în care pot fi incluse. Constituie o sursă excelentă de acizi grași omega 3 și de vitamina E, care ajută la menținerea integrității văzului și protejează celulele ochiului de radicalii liberi care le-ar putea distruge.
Cerealele integrale. Conțin vitamina E, niacină (vitamina B3) și zinc, fiecare dintre acestea aducând numeroase beneficii văzului nostru. În plus, zincul din cerealele integrale protejează țesuturile ochiului de razele UV și inflamație.
Ceaiul verde. Substanțele benefice din ceaiul verde au capacitatea de a pătrunde prin țesuturile din care este format ochiul, contribuind la protejarea acestui organ de glaucom și de alte afecțiuni caracteristice acestui organ.
Somonul. Retina are nevoie de două tipuri de acizi grași omega 3 pentru a funcționa în mod optim, iar ambele pot fi găsite în peștele gras precum somonul sau tonul și în unele tipuri de fructe de mare. Acizii grași omega 3 protejează ochiul de glaucom și de degenerescență maculară, iar nivelurile scăzute ale acestor acizi grași în organism au fost asociate cu senzația de ochi uscați.
Fructele și legumele colorate portocaliu. Cartofii dulci, morcovii, mango sau caisele sunt alimente bogate în beta caroten, un pigment care prin metabolizare în organism contribuie la procesul adaptării vederii la întuneric. Un singur cartof dulce conține mai mult de jumătate din cantitatea de vitamina C necesară unui adult zilnic, această informație ajutându-ne să ne orientăm atenția asupra consumului de cartofi dulci în situațiile în care ne dorim un aport crescut din acest micronutrient.
Ouăle. Pigmenții care dau culoare gălbenușului sunt identici cu cei care protejează ochiul de razele solare. Luteina și zeaxantina sunt doi carotenoizi antioxidanți ce reduc manifestările specifice retinopatiei diabetice, ajută la îmbunătățirea circulației sanguine oculare și cresc capacitatea de distingere a culorilor.
Legumele cu frunze verzi. Salata verde, spanacul și varza sunt bogate atât în vitaminele C și E, cât și în luteină și zeaxantină, motiv pentru care ele contribuie semnificativ la prevenirea bolilor care afectează ochiul.
Scoicile. Conțin zinc din abundență, motiv pentru care sunt una dintre cele mai bune surse naturale din care se poate procura acest mineral. Zincul contribuie la producția de melanină (pigment ce protejează ochiul de razele UV) a organismului nostru, iar deficiența sa poate aduce cu sine afectarea vederii nocturne și instalarea cataractei.
Ficatul de pui. Bogat în vitamina A, ficatul de pui ajută la prevenția nictalopiei (dificultatea de a vedea la lumină scăzută din cauza deteriorării celulelor cu bastonașe) și a sindromului ochiului uscat. Aveți grijă, însă, nu se recomandă consumul organelor provenite de la pui cărora nu le-au fost administrați hormoni de creștere și care nu au fost tratați cu antibiotice.