La cum se prezintă lucrurile în prezent, este foarte important să nu dai greș la interviul de angajare. Fiecare oportunitate trebuie tratată cu maximă seriozitate și valorificată în avantajul tău. Ar fi bine să evitați greșelile de începător, respectând o serie de reguli de bază.
Ați aplicat pentru un job, ați trimis CV-ul și ați fost contactat pentru a merge la un interviu. În funcție de job și companie, poate exista un singur interviu sau mai multe, în funcție de etapele pregătite de angajator.
În momentul în care ai fost selectat pentru interviu, ceva din CV-ul tău și din acțiunile tale au stârnit curiozitatea angajatorului. Deci ai deja o șansă spre jobul la care ai aplicat. Însă etapa determinată a recrutării se va desfășura față în față cu un om de decizie. Ține doar de tine cum îți joci această șansă pentru o carieră de succes. În funcție de ce alte persoane vin la interviu, dar și în funcție de acțiunile tale, totul se poate precipita. Mai jos sunt 10 reguli ce ar fi bine să le respecți pentru a avea o șansă în plus.
Prima impresie contează, iar cea vizuală este de impact. Ținuta aleasă poate transmite multe despre tine. Caută să te îmbraci cât mai adecvat pentru funcția și industria la care ai aplicat. Dacă alegi o vestimentație casual, asta nu înseamnă șlapi, pantaloni scurți sau blugi rupți. Alege o ținută mai sobră, nu neapărat costum, care să te facă remarcat. Important este ca tu să te poți identifica cu respectiva ținută și să te simți încrezător.
”Nu întârzia la interviu” este regula numărul doi. Cui i-ar plăcea să aibă un angajat care mereu ajunge mai târziu la job? Este important să iei o marjă de timp suficientă pentru a ajunge la timp la interviu. Poate e mai bine să ajungi mai devreme și să aștepți, dar nici prea devreme. Ia în calcul să ajungi cu cel mult 15 minute mai devreme la interviu, dar nu peste ora programată.
Mare atenție la comunicarea non-verbală. Un om ce face recrutări, știe să interpreteze fiecare gest. Dacă ești nervos, timorat sau prea relaxat, toate acestea se vor vedea în mișcările tale. Dacă te miști mereu sau dacă ai anumite gesturi repetitive, cu siguranță cu primești bile albe. Nu te juca toată ziua cu telefonul. Cum ar fi să intri pe Cazino RO și să începi să te joci? Sigur nu vei primi jobul, dar te vei alege cu ceva distracție.
Cel mai indicat ar fi să zâmbești, să menți o poziție cât mai naturală (nu tolănit pe scaun); să fii relaxat atât cât poți.
Confirmă datele din CV și dovedește că ești tu. Nu minți, nu te minți. Chiar dacă angajatorul va avea CV-ul tău în față, caută să răspunzi la întrebările acestuia, fără să te pierzi. Dacă e corect ce ai scris în CV, cu siguranță vei ști și să răspunzi. Și în general, la interviuri caută să răspunzi scurt, la obiect și pe subiect. Nu bate câmpii! Nu ar fi rău să mai adaugi ceva informații care să te scoată în evidență.
Este foarte important să știi să asculți, să fii atent la ce ți se spune și pune întrebări acolo unde nu ai înțeles. Nu uita că uneori ce nu se spune este la fel de important ca tot ce se spune. Nu mormăi răspunsurile. Vorbește clar, suficient de tare cât să nu pară că țipi, dar nici să nu te faci auzit.
Fii entuziasmat și demonstrează că vrei să lucrezi, să faci performanță indiferent de situație.