Vă reamintim că în dimineața zilei de 19 iunie 2021, în jurul orei 04.00, Monica Cioată, şi ea tot avocat, a murit la scurt timp după ce a căzut de la etajul șase al unui bloc din Iași. Ceea ce în primă fază părea să fie un incident nefericit sau o sinucidere s-a dovedit a fi o crimă, pentru care avocatul Sebastian Felecanu ar putea face 23 de ani de închisoare, dar sentinţa nu este definitivă, potrivit BZI.
Deşi abia după un an și o lună de la moartea avocatei, Sebastian Felecanu a fost reţinut şi apoi a primit arest la domiciliu, probele împotriva lui au fost zdrobitoare, potrivit avocatului Adrian Cuculis, şi s-au bazat pe rapoarte de expertiză şi pe efectuarea unui experiment judiciar, care au exclus varianta sinuciderii, clamată de criminal.
„Raport final și zdrobitor în cazul «Felecanu» de la Iaşi. Monica Cioată a fost aruncată de la balcon de către avocatul Felecanu. În acest context al noului raport de expertiză , experții EXCLUD sinuciderea. Acest lucru vine și distruge întreaga apărare (pe care noi o considerăm mincinoasă) a lui Felecanu. Proba aceasta era ultima din șirul lung de probe ce îi erau în defavoarea inculpatului. Probabil că vorba din lumea criminalistică “mortii vorbesc”, este adevarată. Raportul s-a bazat pe efectuarea unui experiment judiciar si a fost analizată la propriu la microscop”, transmitea în martie avocatul Adrian Cuculis.
Decizia primei instanţe mai prevede, de asemenea, menţinerea sechestrului asupra mai multor imobile deţinute de avocatul Sebastian Felecanu şi îl obligă pe acesta să le plătească membrilor familiei Monicăi Cioată câte 70.000 de euro despăgubiri.
„Condamnă pe inculpatul FELECANU SEBASTIAN, …, domiciliat în …, cetăţean român, divorţat, de profesie avocat, fără antecedente penale, arestat la domiciliu, pentru săvârşirea, în data de 19.06.2021, a unei infracţiuni de «omor calificat asupra unui membru de familie»”, prevăzută de art. 188 al.1- art. 189 al. 1 lit. g Cod penal, raportat la art. 199 al. 1 Cod penal, la pedeapsă principală de 23 (douăzeci şi trei) de ani închisoare. (…)
În baza art. 404 alin. 4 lit. c Cod procedură penală, raportat la art. 249 alin. 1 şi alin. 5 Cod procedură penală, menţine măsura sechestrului asigurător dispus de procuror prin ordonanţa din 18 iulie 2022, emisă în dosarul de urmărire penală nr. 1061/P/2021, al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, asupra imobilului cu nr. cadastral … situat în …; imobilului cu nr. cadastral …situat în …; imobilului cu nr. cadastral … situat în …; imobilului cu nr. cadastral … situat …; imobilului cu nr. cadastral …situat în …, în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune şi acoperirii cheltuielilor judiciare (…), până la concurenţa sumelor însumate de 80.000 lei-cheltuieli judiciare şi echivalentul în lei al sumei de 210.000 EUR, la cursul BNR aplicabil la data plăţîi.
În baza art. 397 Cod procedură penală raportat la art. 19-20 Cod procedură penală, obligă pe inculpatul Felecanu Sebastian să plătească părţilor civile Cioată Didina-Cristina, Cioată Dumitru şi Cioată Ioan-Cristian echivalentul în lei a sumelor de câte 70.000 EUR pentru fiecare parte civilă, calculate la cursul BNR de la data plăţii, reprezentând daune morale.
În baza art. 398 Cod procedură penală raportat la art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă pe inculpatul Felecanu Sebastian la plata sumei de 80.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat, ocazionate de instrumentarea cauzei în cursul urmăririi penale şi a judecaţii în primă instanţă.