4 martie 1977, ora 21:22:22.În urmă cu 43 de ani, România a fost zguduită preț de 55 de secunde.Într-o seară de primăvara, vieți și orașe au fost mutilate: 1.500 de morți, alte mii rănite, case făcute praf și pulbere, iar cel mai rău este că timpul a trecut peste noi, fără să fi învățat prea multe.
În urmă cu 43 de ani România era zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter. În doar 55 de secunde, 1.500 de oameni au murit sub ruine, alți 11.000 au fost răniți, iar România este pe veci îndurerată de o rană care pare că nu se mai cicatrizează.
Seismul produs la 110 kilometri adâncime în Vrancea a pus la pământ 35.000 de locuințe.Seismul a fost atât de puternic, încât a distrus o parte semnificativă din orașul Zimnicea și localitatea Șistov de pe malul bulgăresc al Dunării.
La București, 33 de clădiri s-au prăbușit complet, cele mai multe situându-se în centrul capitalei.Pe Bulevardul Magheru, blocuri simbol ale vremii – Dunărea, Wilson, Scala – au dispărut într-o clipă.
Dacă în restul anului acest eveniment devastator intră într-un con de umbră, seismul de 7,2 pe scara Richter încolțește în conștiința oamenilor odată cu începutul primăverii și amintește că un altfel de seism-sau chiar mai puternic-ar putea lovi din nou, iar ignoranța și comoditatea primează mai mult ca niciodată.
Deși am fost avertizați în nenumărate rânduri că vom fi afectați din nou, în viitorul apropiat, de un cutremur puternic, nimeni nu pare să ia în serios această posibilă amenințare.
Clădirile stau să cadă pe mulți bucureșteni și nu numai, simulările sunt puține și chiar și acestea sunt tratate superficial, într-o manieră caracteristică a țării. Vina e împărțită în mod egal-oamenii, autoritățile, instituțiile-toate arată că nu am învățat mai nimic în urma cutremurului din 1977.
Experții spun că, în cazul în care România va fi din nou zguduită de un seism precum cel de acum 43 de ani, pagubele ar depăși șase miliarde de euro, adică de trei ori mai multe pagube decât în 1977.
sursa: a1.ro