Actualitate

5 motive pentru a consuma semințe de in

Semințele de in, cunoscute pentru proprietățile lor nutriționale remarcabile, sunt foarte populare în rândul celor care își doresc o dietă sănătoasă și echilibrată. Bogate în nutrienți esențiali, aceste semințe mici, dar puternice, pot oferi numeroase beneficii sănătății tale. Continuă să citești pentru a descoperi câteva motive pentru a le consuma, dacă nu o faci deja!

1. Semințele de in contribuie la menținerea sănătății inimii

Semințele de in reprezintă un aliat de nădejde pentru sănătatea cardiovasculară. Acizii grași Omega-3 din compoziția lor contribuie la scăderea riscului de atac de cord, iar studii clinice au arătat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale, chiar și la persoanele care nu urmau un tratament medicamentos pentru hipertensiune arterială. De asemenea, semințele de in au un efect benefic asupra profilului lipidic, reducând nivelul de colesterol „rău” (LDL) și crescându-l pe cel al colesterolului „bun” (HDL).

2. Semințele de in ajută la gestionarea glicemiei

Adăugarea semințelor de in în dietă poate ajuta la gestionarea nivelului de glucoză din sânge. Potrivit unui studiu recent, persoanele cu diabet care au inclus semințe de in în dieta lor zilnică au reușit să reducă glicemia la post cu aproape 20%. Atenție! Asta nu înseamnă că semințele de in pot înlocui tratamentele medicale sau alte metode de gestionare a nivelului de glucoză, ci doar că ele pot ajuta la un control mai bun al glicemiei.

3. Semințele de in contribuie la reducerea riscului de cancer

Despre semințele de in se mai spune și că pot contribui la reducerea riscului de cancer. Motivul este acela că conțin compuși numiți lignani, care au fost asociați cu un risc mai mic de cancer, în special cancer de prostată și de sân. Mai mult decât atât, semințele de in sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai bune surse naturale de lignani – conțin până la 800 de ori mai mulți decât alte plante.

4. Semințele de in susțin sănătatea digestivă

Dacă apreciezi remediile naturiste pentru constipație cum ar fi uleiul de ricin, vei aprecia și semințele de in. Acestea din urmă sunt o sursă bogată de fibre alimentare și sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ. Conțin atât forme insolubile, cât și solubile de fibre dietetice, fiecare având un rol crucial în menținerea sănătății sistemului digestiv. Fibrele insolubile adaugă volum scaunului, facilitând procesul de digestie și eliminarea deșeurilor din organism. Acest lucru poate preveni constipația și poate contribui la menținerea sănătății intestinale pe termen lung. Pe de altă parte, fibrele solubile din semințele de in se transformă într-un tip de gel în stomac. Acestea ajută la controlul nivelului de colesterol, prin încetinirea procesului de absorbție a acestuia în sânge.

5. Semințele de in sunt ușor de integrat în dietă

Poți consuma semințe de in în diverse moduri: adăugate în salate, iaurt sau smoothie-uri, folosite ca ingredient în produse de panificație ori măcinate și adăugate în diverse mâncăruri sau băuturi. Pentru a beneficia la maximum de proprietățile nutritive ale semințelor de in, este recomandat să le macini înainte de consum. Semințele întregi pot trece prin sistemul digestiv fără a fi digerate complet.

Semințele de in sunt un aliment deosebit de benefic pentru sănătatea ta, contribuind atât la menținerea unei inimi sănătoase, echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, reducerea riscului de cancer, cât și la îmbunătățirea sistemului digestiv. Prin includerea lor în dieta ta, îți poți îmbunătăți sănătatea în general și poți reduce riscul de a dezvolta anumite afecțiuni cronice. Înainte de a face schimbări semnificative în dieta ta, este totuși recomandat să consulți un specialist în nutriție.

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu reprezintă un substitut pentru vizita la medic și recomandările acestuia. Pentru recomandări personalizate privind alimentația ta, programează-te la o consultație de specialitate!

Surse:

https://www.medlife.ro/articole-medicale/seminte-de-in-beneficii-proprietati-contraindicatii

https://www.medlife.ro/articole-medicale/ulei-de-ricin

 

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *