Dezvăluiri

Burlan: Trebuie convinsă Comisia Europeană pentru ca anumite termene să fie decalate!


Fostul director general al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, cere urgentarea renegocierii planului de restructurare cu Comisia Europeană. Mai exact, Burlan dorește ca anumite termene ce sunt prevăzute în înțelegerea respectivă pentru închiderea anumitor capacități să fie decalate. Cât privește vânzările de energie din această perioadă, fostul președinte al Directoratului CEO spune că sunt destul de mici, iar compania este salvată financiar de contractele de vânzare a energiei electrice încheiate în trecut. „Mergem cu trei grupuri și ne asigurăm contractele, cam atât. Prețul de astăzi de la energie nu acoperă nici măcar costurile de producție fără certificate de CO2. Noroc că avem acele contracte încheiate în trecut la 900 și ceva de lei, altfel eram în situația anului 2019. Directoratul, Consiliul de Supraveghere și Ministerul Energiei trebuie să convingă Comisia Europeană de necesitatea decalării unor termene din planul de restructurare. S-au început discuțiile și există niște solicitări din partea Comisiei Europene care dorește anumite clarificări”, a declarat Daniel Burlan.

CEO se va afla, în luna iunie, într-o situație gravă

Complexul Energetic Oltenia (CEO) va traversa o situație foarte dificilă, în luna iunie, a transmis fostul președinte al Directoratului CEO, Daniel Burlan: „În luna iunie o să avem o problemă, pentru că avem disponibile maxim patru grupuri. Nouă ne trebuie, pentru satisfacerea contractelor, minim trei grupuri. Doamne ferește să se întâmple un accident tehnic cu unul din grupuri, pentru că nu avem cu ce să-l înlocuim. Comisia Europeană înțelege decalajele de termene, atâta timp cât nu vii să soliciți bani suplimentari“, a spus Daniel Burlan, la o emisiune de la Gorj Tv.
Acesta a mai precizat că Planul de Restructurare, care este parte integrată din PNRR, are o scăpare majoră: „PNRR are o scăpare. Cine a raportat de la Ministerul Energiei termenele de închidere nu a ținut cont de faptul că mai sunt și puneri în funcțiune și aici mă refer la grupul 5. În PNRR, din 2026, figurează ca și capacități pe cărbune 810 MW, ceea ce înseamnă doar două grupuri pe lignit și un grup pe huilă de la Paroșeni. A fost o scăpare a cuiva de la Ministerul Energiei, care nu a transmis și blocul 5. Există un motiv pentru a discuta și acești termeni din PNRR“, a mai precizat Burlan.

Nicolae TURTOI, Alin IONESCU

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *