Dezvăluiri

Cum s-au ”ofilit” 400.000 de lei din banii publici ai unei comune din Gorj!

Primăria comunei Țânțâreni a aruncat, în toamna anului trecut, peste 400.000 de lei pe 620 de cupressocyparis leylandii și juniperus blue arrow, mai pe românește pe niște arbuști ornamentali rășinoși, adică tuia, care au fost plantați de-o parte și de alta a drumului european E79 care traversează comuna. Ideea a fost a primarului Robert Ciutureanu care a văzut o amenajare peisagistică similară într-o comună din Giurgiu și i-a plăcut foarte mult, așa că orice altă prioritate a comunității a pălit în fața proiectului ”tuia”. De vreo două săptămâni însă, circa 600 dintre arbuștii ornamentali s-au uscat complet, iar peisajul e unul dezolant. Primarul spune că reprezentanții firmei care i-a plantat a luat ”probe”, zilele trecute, și este obligată prin contract să înlocuiască toți arbuștii uscați, deoarece aceștia sunt încă în garanție.

Moftul primarului – 400.000 din bugetul comunei


Primăria Țânțăreni a contractat, în septembrie și octombrie, anul trecut, proiectarea și lucrările de amenajare spații verzi, aliniament arbori rășinoși și plantarea a două specii, cupressocyparis leylandii și juniperus blue arrow, pe marginea drumului care traversează comuna. O societate din Breasta, județul Dolj, a primit, prin încredințare directă peste 400.000 de lei, din bugetul local, pentru întreaga operațiune. Gardens & Landscape Arhitecture SRL a plantat arbuștii la finalul toamnei, după cum spune primarul Robert Ciutureanu, care recunoaște că a fost dorința sa, după ce a văzut mândrețe de tuia într-o comună din județul Giurgiu.

”Suntem supărați, suntem dezamăgiți…. Dacă la sfârșitul toamnei când i-am plantat era mai mare dragul să te uiți la ele, acum situația nu stă prea bine. Am avut un proiect pentru trotuare. După ce am terminat trotuarele, eu am văzut lucrul ăsta undeva în județul Giurgiu, în comuna Prundu, dacă țin bine minte, și mi-a plăcut foarte mult și am zis să facem și noi”, a afirmat primarul.

De vreo două-trei săptămâni arbuștii ornamentali de la Țânțăreni au început să devină ruginii, iar în urmă cu câteva zile doar 10-20, plantate în proximitatea sediului primăriei, mai erau verzi. Primarul Ciutureanu a declarat că a notificat firma care, potrivit contractului, are obligația să înlocuiască toți arbuștii uscați, iar reprezentanții acesteia au venit, la începutul săptămânii să ia probe din ramurile și rădăcinile acestora, pentru a determina ce anume a cauzat uscarea lor.

”Cu totul a costat 400 și ceva de mii de lei, nu mai știu exact. Am făcut adresă firmei care i-a plantat, i-am notificat, avem garanție un an, ca să nu cumva să tărăgăneze, să iasă din garanție și apoi să avem noi probleme. E vorba de 620 -630 de bucăți și cu o mică amenajare în zona de centru. Au venit luni, au luat probă din rădăcină și ramuri. Foarte, foarte puține mai sunt încă verzi. Am făcut un proces-verbal și sunt obligați să le înlocuiască, numai că ei trebuie să ia legătura cu firma producătoare. Ei au și tratamentele și tunderile, în cadrul proiectului. În urmă cu o lună, când au venit să facă tratamentele arătau ok. Ei trebuie să le replanteze”, a precizat primarul Ciutureanu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *