Eveniment

VIDEO: Două vipere cu corn filmate în Parcul Național Defileul Jiului, în timp ce se luptă pentru teritoriu

Turiștii și persoanele care merg la picnicuri în zonele montane trebuie să aibă grijă în această perioadă la vipere, care au început să fie foarte active.

Două vipere cu corn au fost filmate în Parcul Național Defileul Jiului în timp ce se luptă pentru teritoriu și femele

„A venit primăvara, a început sezonul împerecherii, iar în videoclipul de mai jos observăm doi masculi de viperă cu corn într-o luptă aprigă pentru teritoriu și pentru femele. Imaginile senzaționale și foarte rare au fost surprinse în Parcul Național Defileul Jiului de către colegul nostru Tibi Feczko.

Vipera cu corn este răspândită în mai multe zone din sudul și sud-estul Europei, inclusiv în câteva zone din România, în zona de sud-vest şi în cea de sud-est.

Este cea mai mare dintre viperele europene, putând ajunge la o lungime de 90 de centimetri. Se distinge printr-un bot ascuțit cu un corn nazal moale și prin dunga de pe spate, formată dintr-o succesiuni de romburi, cu un colorit diferit la masculi și la femele. Se hrănesc cu mamifere mici, șopârle, broaște sau păsări și preferă habitatele stâncoase din zonele montane“, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Parcului Național „Defileul Jiului“.

Viperele sunt specii veninoase și trebuie evitat contactul cu ele, acestea atacând dacă se simt amenințate. Specialiștii recomandă turiștilor aflați în drumeții în natură în zonele unde trăiesc vipere să evite suprafețele cu pietriș, stâncoase sau însorite, să cerceteze cu atenție locul unde se așează și să nu introducă mâinile între crăpăturile stâncilor.

Parcul Național Defileul Jiului este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Are o suprafață de peste 11.000 de hectare, între masivele Parâng și Vâlcan, pe raza județelor Hunedoara și Gorj.

Din cele peste 11.000 de hectare ale parcului, aproape 9.500 de hectare sunt păduri, 8.984 de hectare fiind în zone de protecție, unde intervenția umană nu este permisă.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *