La Curtea de Apel București s-a judecat contestația formulată de Robert Filip împotriva deciziei Tribunalului București de menținere a controlului judiciar pe cauțiune. Măsura preventivă a rămas neschimbată de magistrații Curții de Apel București care au respins contestația primarului orașului Rovinari.
Robert Filip, alături de alte persoane, a fost trimis în judecată, la finele anului trecut, de către Parchetul European pentru fapte de corupție, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro. Dosarul se află în camera preliminară la Tribunalul București.
Filip a explicat că ancheta nu-l vizează din postura de primar, iar prejudiciul reținut, inițial, de către procurori nu este cel real, însă magistrații nu i-au pus, încă la dispoziție un cont de prejudiciu, la șase luni de la trimiterea în judecată, în schimb mențin sechestrul pe averea sa și a familiei sale, plus o jumătate de milion de euro cauțiunea, suma totală fiind aproape triplă față de presupusul prejudiciul pe care statul nu se grăbește să-l recupereze.
” În această ecuație, eu, ca primar, nu am nicio legătură cu acest dosar. Deci, primarul Filip nu are nicio legătură. Are legătură persoana fizică, pentru că sunt atras într-o porcărie, dar primarul nu are nicio legătură.
Suntem în camera preliminară, nu este o decizie definitivă pentru aceste lucruri. Suma pentru care sunt acuzat, pe o societate a bunicii mele, unde ea este administrator și asociat unic din 2002 (…) eu aveam 16 ani și nu puteam s-o pun eu administrator. Suma este de 800.000 de euro. Până astăzi, din păcate, cei care ne-au acuzat de aceste lucruri, nici măcar nu au un cont de prejudiciu și eu înțeleg că în țara asta, normal ar fi să recupereze aceste așa zise prejudicii și statul să fie câștigat din ecuația asta. Din păcate, pentru un ghid prost, pentru că în acel ghid nu scrie că banii se implementează direct la Delta Dunării, scrie foarte clar în ghid că se pot dezvolta local, național și internațional, asta înseamnă că poți să lucrezi și peste hotare. Pentru această interpretare, eu sunt acuzat că am condus, de facto, o firmă, pe un asociat unic pe care nu aveam cum să-l pun eu la 16 ani. Până astăzi nu au vrut să ne dea un cont de prejudiciu, nimeni nu a fost interesat pentru acest prejudiciu. Ne-au pus sechestru pe bunurile familiei de 900.000 de euro, pe bunurile mele de aceeași valoare, pe utilaje de 1.300.000 și pe cauțiunea de 500.000 de euro. Deci, e un prejudiciu de trei ori și jumătate acoperit și nici astăzi, nimeni nu ne întreabă de acești bani”, a precizat Filip.
Eva Ioan