Actualitate

Lider din CE Oltenia, despre greva foamei: Nu s-a obținut nimic, să fim corecți

Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, consideră că liderii Sindicatului Energia Rovinari nu au obținut nimic în urma grevei foamei de săptămâna trecută de la București.

Liderii Sindicatului Energia Rovinari au făcut greva foamei, săptămâna trecută, în fața Ministerului Muncii și guvernului. Timp de 4 zile, au cerut deblocarea Legii nr.197/2021. În urma discuțiilor cu premierul Marcel Ciolacu au renunțat la protestul extrem. Guvernanții au anunțat, ulterior, că vor pune în aplicare doar reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare, nu și celelalte bonificații aferente condițiilor speciale. În acest context, liderul SMEO, Jan Popescu, afirmă că liderii Sindicatului Energia Rovinari nu au obținut nimic, pentru că pensiile vor fi calculate tot ca pe Legea nr.74/2022. Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia este convins că liderii marilor federații din CE Oltenia ar fi fost linșați mediatic, dacă s-ar fi întors la Gorj cu același rezultat de la întâlnirea cu premierul României. “Avem câteva nedumeriri. Am văzut ce au declarat cei doi colegi care au fost la discuții cu premierul României și e ceea ce toată lumea știa dinainte de a intra colegii în acest proces. Că se aplică condițiile speciale până în perioada până în 2001, adică acea mult hulită Lege 74, care a fost votată la insistențele liderilor de sindicat și de care au beneficiat o mare parte din salariații CEO până acum. Vreau să vă spun cu toată sinceritatea și cu o cu tristețe, că dacă în locul acestor doi colegi care au fost la discuțiile cu premierul României și care au declarat după acestea ce s-a obținut, adică nimic, dacă în locul acestor colegi ar fi fost toți liderii de sindicat din această companie, am fi asistat la un linșaj mediatic fără precedent, că vezi Doamne, ce au negociat alți lideri acolo. Până la urmă, ne-am întors de unde am plecat, suntem în aceeași situație, pe contributivitatea fiecăruia, s-au recunoscut anii și condițiile speciale până în 2001, cum le-am avut și pe Legea 74”, a spus Jan Popescu.

Tensiuni în rândul protestatarilor pentru aplicarea Legii nr.197

Au apărut tensiuni în rândul angajaților CE Oltenia care au protestat în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu pentru aplicarea Legii nr.197/2021. Jan Popescu susține că Vasile Tivig a lansat, din punctul său de vedere, pe pagina de socializare, ”un atac direct și fără precedent” la adresa liderilor Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu și Manu Tomescu. „Am văzut pe colegul Tivig, care făcea niște socoteli și un atac direct la adresa celor doi colegi care au fost la întâlnire. E un atac fără precedent la adresa celor doi colegi. Mai radical decât atât nu am văzut nicio declarație a colegului Vasile Tivig. Pe zi ce trece, scena rămâne goală, încet, încet cam toți colegii încep să-și dea seama că a fost altceva acolo. Mă depășește pe mine treaba asta. Încet, încet, colegii care au fost acolo cu ei se pare că s-au convins că altceva i-a mânat și pe ei în această luptă”, afirmă liderul SMEO.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *