„Am transplantat un rinichi și timus de porc unui bărbat declarat mort, după criterii neurologice”, a confirmat dr. Robert Montgomery, reprezentantul centrului medical din New York.
Timusul de porc, transplantat odată cu rinichiul, este glanda responsabilă cu suprimarea reacției naturale de respingere a organismului uman la un corp străin.
Rinichiul transplantat de dr. Montgomery și echipa sa funcționează de mai bine de o lună.
Anterior, medicii de la NYU au evaluat pe parcursul a doar două sau trei zile transplanturile de rinichi de porc la pacienți în moarte cerebrală.
Se așteaptă ca acest nou studiu să dureze două luni.
Vestea operației reușite este una extrem de încurajatoare, în contextul numeroșilor pacienți care au nevoie de transplant și al lipsei de donatori umani.
Pacientul din acest caz este Maurice Miller, în vârstă de 57 de ani, cunoscut sub numele de Mo, din statul american New York.
El a murit după ce creierul său a fost afectat de o tumoare, iar familia sa a decis să îi doneze corpul pentru experiment.
„Deși fratele meu nu mai este printre noi, pot spune cu încredere că ar fi mândru de faptul că, în pofida tragediei morții sale, va putea să-i ajute pe mulți alții să trăiască.
Mo a fost un frate bun și darnic, care a iubit viața și care a întins întotdeauna o mână de ajutor. Este potrivit ca ultimul său gest să fie acela de a-i ajuta pe oameni prin acest proces medical inovator”, a declarat Mary Miller-Duffy, sora pacientului în moarte cerebrală.
Dacă transplantul experimental de la NYU Langone va rezista cele două luni planificate de medici, există speranțe că FDA, autoritatea americană competentă, ar putea permite efectuarea de studii cu rinichi sau inimi de porc pe pacienți voluntari.