La jumătatea lunii iunie a anului trecut, presa locală relata despre faptul că polițiști din cadrul Biroului Rutier au oprit în trafic, pe strada Victoriei din Tg-Jiu, un tânăr în vârstă de 23 de ani, la volanul unui Mercedes, iar în urma testării cu aparatul Drug Test acesta a fost depistat pozitiv. Fără excepție, titlurile articolelor au inclus ”tânăr drogat”!
Concret, aparatul DrugTest a detectat valori pozitive pentru substanța TIC MDMA (Ecstasy -n.r.), așa că tânărul a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu unde i-au fost prelevate mostre biologice, respectiv probe de sânge și urină, pentru a se stabili substanțele psihoactive prezente în organism.
Există unele informații potrivit cărora, după ce rezultatul DrugTest a ieșit pozitiv, polițistul Mihai Dinoiu, cel care îl oprise și testase pe tânăr l-a ironizat pe acesta, în sensul în care l-a întrebat dacă nevasta lui știe că el se droghează.
Din acel moment, tânărului i-a fost reținut permisul de conducere pe termen nelimitat și s-a ales cu dosar penal, fiind începută urmărirea penală împotriva sa pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.
Cum fără rezultatul analizelor toxicologice ancheta poliției bătea pasul pe loc de mai bine de nouă luni, târgujianul a decis să suporte el costurile acestor analize, așa că a plătit 1.414 lei pentru efectuarea acestora.
În luna martie a acestui an, buletinul de analiza toxicologică – toxice, eliberat de INML ”Mina Minovici”, a relevant faptul că tânărul nu se afla sub influența unor substanțe psihoactive, rezultatul fiind negativ.
Inspectorul principal de poliție Teodor Gheorghe a propus, pe 19 aprilie a.c., clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.
Întrebat de jurnaliștii GorjOnline dacă are de făcut comentarii în legătură cu această speță al cărei protagonist a fost, tânărul a declarat doar că i se pare inechitabil să stea aproape un an fără permis de conducere, iar, în final, statul să plătească o sumă infimă ca și cheltuieli judiciare făcute cu dosarul său penal, în timp ce el să achite costul analizei toxicologe pentru a-și putea demonstra nevinovăția.
”Am stat 11 luni fără permis. Statul suportă 200 de lei cheltuieli judiciare și eu 1.400. E echitabil? După ce am demonstrat că nu am fost drogat, nimeni nu a mai mediatizat cazul” a afirmat tânărul.
Ce spun specialiștii
Aparatele de depistare a drogurilor prezente în organismul uman au erori destul de ridicate, în funcție de producător și marcă, potrivit unui studiu publicat de avocați români.
”Drug testul fals pozitiv și reținerea permisului de conducere sine die (nelimitată în timp) par a fi probleme mai actuale ca oricând. O știre recentă redată în mass-media chiar de reprezentanții poliției rutiere indică faptul că numărul șoferilor care au consumat substanțe psihoactive (droguri) este îngrijorător de mare și crește de la an la an, de la filtru la filtru. S-a ajuns ca într-o lună să fie depistați mai mulți șoferi care au consumat droguri decât șoferi care au consumat băuturi alcoolice. Nu susținem sub nici o formă consumul de substanțe psihoactive și nici șofatul după ce s-au consumat acestea. Totuși, ceea ce nu redă poliția în comunicate și nici mass-media nu a completat în știri, este tema testului fals pozitiv, eroare redată de aparatele drug test. (…) Se pune problema șoferilor nevinovați care nu au consumat droguri și nici un fel de substanțe și a celor care iau anumite medicamente (analgezice, antibiotice, antidepresive, antihistaminice, etc) sub prescripție medicală – medicamente ce permit celui care le ia să șofeze, dar care fac să reiasă prezența unor substanțe psiho-active la verificarea drug test. Deci există problema celor care sunt testați fals pozitiv de către aparatele utilizate de Poliția Română”, a scris avocatul Ilie Dorin, în urmă cu un an, pe siteul avocatu.ro.
Specialiștii în drept au remarcat faptul că această limitare de drepturi, adică reținerea permisului și suspendarea dreptului de a conduce, se face fără a putea fi contestată, fără să poată fi supusă controlului judiciar și măsura va dura până la finalul procesului penal. În acest context, se impune modificarea legii, adică ”posibilitatea reținerii sau suspendării dreptului de a conduce dată polițistului să poată fi făcută de acesta doar pe un termen limitat de 30 de zile (de exemplu), și doar cu confirmarea de către procuror și posibilitatea contestării ei de către șofer/făptuitor la instanță”.