Dezvăluiri

Poate funcționa Termocentrala Rovinari până în 2035? Lider: Nu se întâmplă nimic pentru prelungirea duratei de viață

Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, demontează teoria secretarului de stat din Ministerul Energiei, potrivit căreia Termocentrala Rovinari ar putea funcționa până în 2035.


Manu Tomescu a venit cu precizări după ce Constantin Ștefan a venit, pe pagina de socializare, cu o serie de argumente pentru a demonstra că Termocentrala Rovinari ar putea funcționa până în 2035. Secretarul de stat din Ministerul Energiei a spus că, la Cariera Tismana, există suficient lignit care ar putea asigura funcționarea termocentralei. Constantin Ștefan a mai afirmat că SE Rovinari se va putea baza și pe grupul nr.5, care a fost modernizat cu aproximativ 150 de milioane de euro. Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari consideră că acestea sunt declarații electorale, având în vedere că, în 2024, vor avea loc alegeri. Liderul sindical comentează că în cariere și termocentrale ”sunt lăsate fiarele să cadă pe oameni”, pentru că CE Oltenia a fost pregătită pentru închidere, în ultimii ani. “Ținând cont că suntem în an preelectoral și va urma un an electoral, vom vedea multe astfel de declarații. Cert este că, într-adevăr, această termocentrală, una dintre cele mai performante termocentrale, cred că din estul Europei, și, până la urmă, orice termocentrală, orice grup energetic, dacă se investește în el, i se poate prelungi durata de viață foarte mult timp. Problema noastră este că, dincolo de aceste declarații, la modul concret nu se întâmplă absolut nimic pentru a prelungi durata de viață acestor grupuri energetice. Degeaba facem declarații, degeaba politicienii noștri vorbesc și declară, dacă la modul concret, pur și simplu, sunt lăsate să cadă fiarele pe oameni. Într-adevăr, cărbune este, această resursă energetică încă mai este, avem zăcământ, avem grupurile energetice, însă nu există voință, acțiuni ferme ale conducerii acestei companii, de la Ministerul Energiei și până la conducerea companiei nu se întâmplă absolut nimic decât în direcția de închidere a grupurilor energetice”, afirmă sindicalistul.

“Ni se pare că accelerează programul de închidere”

Manu Tomescu crede că guvernanții accelerează procesul de închidere a capacităților pe cărbune, pentru că, de ani de zile, nu s-au mai făcut investiții în cariere și termocentrale. În plus, politica de personal este “haotică”. “Numai dacă ne gândim la cele 2 exemple pe care eu le dau, lipsa investițiilor, care sunt undeva aproape de zero, în această activitate, în linii tehnologice, deci nu se mai dorește, nu se mai investește, toți colegii mei vă vor spune acest lucru, iar al doilea exemplu este cel cu forța de muncă. Este un dezinteres total pentru a mai duce o politică de personal cu forța de muncă în așa fel încât salariații care au mai rămas să lucreze în subunitățile de producție să lucreze în niște medii cât de cât pe linia de plutire în ceea ce înseamnă respectarea normelor de protecția muncii, fișa postului și toate aceste lucruri. Se fac sacrificii imense, se dau sarcini suplimentare salariaților care au mai rămas în subunitățile de producție. Se lucrează la noua organigramă, dar una haotică, pentru că nu se face absolut nimic pentru a ușura munca oamenilor și, dimpotrivă, se pune o povară mai mare pe munca celor care muncesc în producție. Aceste 2 exemple nouă ne arată că această conducere a companiei, conducere politică, pentru că ministrul este numit politic, conducerea companiei este numită politic, nu fac altceva decât să respecte programul de închidere și nouă ni se pare că îl accelerează prin dezinteresul și haosul în care au ajuns să lucreze salariații din producție”, a comentat Manu Tomescu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *