Este nevoie de investiții majore în carierele miniere. Din cauza lipsei de investiții din ultimii ani, se lucrează în condiții din ce în ce mai grele. Potrivit lui Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, 70% din cheltuielile de la Complexul Energetic Oltenia sunt cu munca vie. Procesul de producție este tot mai dificil, având în vedere și că tehnologia din cariere este învechită, de acum 40 de ani, a menționat Dumitru Pârvulescu:
„70% din cheltuielile de la CEO sunt cu munca vie. Ce poți să mai spui legat de acest lucru. Procentul este unul grăitor și nu cred că se mai pot face comentarii. Tehnologia din cariere e la nivelul anilor 70 – 80. Sigur că s-au mai făcut investiții. Au mai fost aduse echipamente. S-a venit cu unele utilaje mai mari la un moment dat, dar, în esență, tehnologia e cea de acum 30 – 40 de ani. Ori între timp s-au mai schimbat din lucruri și randamentul este altul, dacă tehnologia se schimbă”, a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
Problema este că va fi foarte greu să mai fie alocate fonduri în anii următori pentru retehnologizare. Din contră, activitatea minieră este în restrângere. Este în derulare un Plan de restructurare și decarbonare. Acesta prevede termene clare cu privire la închiderea unor cariere miniere din Complexul Energetic Oltenia. În plus, viitorul apropiat nu arată deloc bine pentru energia pe bază de cărbune. Din 1 ianuarie 2026, Complexul Energetic Oltenia va rămâne cu trei grupuri pe cărbune și trei cariere miniere. Toate vor fi însă în rezervă de capacitate.
0 84