Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu a finalizat cercetările în ”Dosarul artiștilor”, în vara acestui an, iar actul de inculpare a fost înregistrat pe rolul instanței pe 24 iulie a.c..
Nume grele ale folclorului gorjenesc apar pe lista de inculpați, alături de artiști mai puțin cunoscuți sau organizatori de evenimente cvasianonimi.
Roberta Maria Crintea, Victoria Lăcătușu, Nicoleta Ramona Lăcătușu, Romina Teodora Pană, Raluca Doriana Sandu, Cristina Olteanu, Maria Violeta Ciocăzanu (fostă Priboi), Florina Cristina Grădinaru, Ramona Diana Bărănescu (fostă Istudor), Laviniu Gabriel Păducel, Marian Piscureanu, Alexandru Deaconescu și Marius Baldovin, vor compărea, vineri, 17 noiembrie a.c., în fața judecătorului de cameră preliminară, unde se judecă regularitatea rechizitoriului și dacă cercetarea penală și actele de urmărire penală au fost efectuate cu respectarea legii. Unii dintre aceștia vor fi aduși cu mandat, după cum a stabilit completul de judecată la ultimul termen, din cauză că au lipsit nejustificat la proces.
Aceștia sunt trimiși în judecată sub acuzația de înșelăciune, mai exact pentru că au încasat, nelegal, indemnizații din partea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Gorj. Potrivit unor informații, o parte dintre persoanele trimise în judecată au achitat deja prejudiciile reținute în sarcina lor, AJPIS Gorj constituindu-se parte civilă în dosar, cu privire la sumele rămase neachitate de la restul inculpaților.
Concret, indemnizațiile pentru artiștii care nu au mai putut lucra în perioada restricțiilor din pandemie puteau fi acordate doar dacă erau îndeplinite mai multe condiții. Una dintre cerințe era ca artiștii care solicită indemnizația să facă dovada că înainte de pandemie au avut contracte de participare la evenimente pentru care au fost plătiți.
Mai mult, artiștii trebuiau să dea și o declarație pe propria răspundere privind întreruperea temporară a activității, total sau parțial, ca urmare a măsurilor luate pentru prevenirea și limitarea efectelor Covid, inclusiv să atașeze la cerere un tabel cu activitățile restricționate.
Mai exact, aceștia au declarat că au avut venituri ca artiști înainte de pandemie și au cerut să primească indemnizația de la stat pentru că nu au mai putut participa la evenimente din cauza restricțiilor. Pentru a arăta că au avut activitate înainte de pandemie, aceștia au depus electronic documente din care rezulta că au obținut venituri din activități de interpretare artistică. Totuși, unii dintre aceștia s-au dat singuri de gol, după ce au postat, în acea perioadă, fotografii și filmări pe rețelele de socializare, la diferite evenimente, iar procurorii au declanșat o anchetă.
Este vorba de două perioade: din 16 martie 2020, timp de două luni, a fost stare de urgență în România, apoi, din mai 2020, în stare de alertă, până în martie 2022. În toată această perioadă, autoritățile au instituit restricții și au interzis mai multe activități. Spectacole și evenimente culturale programate înainte de pandemie nu au mai putut avea loc, iar restricțiile au vizat și organizarea nunților, botezurilor sau a altor evenimente private.
În această perioadă, mulți artiști care aveau contracte de participare la evenimente au declarat că nu au mai putut fi plătiți și au cerut să beneficieze de indemnizație de la stat, adică 75% din salariul mediu brut, care în primul am de pandemie era de peste 5.400 de lei. Astfel, artiștii afectați de pandemie puteau primi aproximativ 4.000 de lei brut, din care se scădeau 45% taxele și impozitele obligatorii.