Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au finalizat cercetările și l-au trimis în judecată, în noiembrie 2021, pe executorul judecătoresc Cosmin Matei Catrinoiu, concluzia organului judiciar fiind aceea că executorul și-a exercitat în mod abuziv atribuțiile de serviciu în mai multe cazuri. Concret, conform rechizitoriului, executorul a stabilit onorarii de 34.000 de lei sau 48.000 de lei, de zece ori mai mari decât maximul prevăzut de lege, păgubind astfel persoanele vătămate și obținând foloase ilicite. O altă faptă penală comisă de executorul Catrinoiu și dovedită de procurori vizează consemnarea în fals, într-o încheiere de executare, că suma de 8.000 de lei, inclusă în cheltuielile de executare silită, reprezintă onorariu avocat, deși creditorul nu plătise un avocat pentru asistență juridică. Ulterior, acesta a folosit documentul pentru a obține de la persoana vătămată suma menționată în fals în cuprinsul acestuia. Preocupările infracționale ale executorului judecătoresc Catrinoiu au fost destul de laborioase și procurorii au stabilit că acesta a întocmit în fals o încheiere prin care a admis o cerere formulată de către un creditor, pe care a înregistrat-o apoi în registrul general al dosarelor execuționale ale Biroului Executor Judecătoresc Catrinoiu Matei Cosmin, datată în mod nereal și în care nu a făcut mențiuni cu privire la titlul executoriu constând în sentința Judecătoriei Târgu-Jiu care trebuia atașată cererii creditorului. Mai mult, acesta a înaintat încheierea întocmită în fals la instanța de judecată odată cu cererea de încuviințare a executării silite și, la unul din termene, la solicitarea instanței, a depus în copie certificată pentru conformitate cu originalul dosarul care conținea încheierea falsificată, în vederea inducerii în eroare a judecătorului. Dosarul cu încheierea întocmită în fals a fost înaintat de executorul judecătoresc Catrinoiu și la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, cu scopul de a induce în eroare organul judiciar, iar în încercarea disperată de a-și acoperi urmele infracționale acesta a comis, cu bună știință, altă faptă penală. În cursul anului 2020, executorul judecătoresc Cosmin Matei Catrinoiu a sustras din dosarul de executare silită, atât cererea inițială de executare, cât și încheierea de admitere a cererii formulate de creditor, acte în care era menționată sentința civilă a Judecătoriei Târgu-Jiu și care fuseseră depuse la instanță în copie certificată pentru conformitate cu originalul.
A avut un complice în infracțiuni
Alături de Catrinoiu, în fața judecătorilor a ajuns și Gheorghe Sperlea, acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. În februarie 2020, cei doi au decis să facă demersurile necesare pentru executarea aceleiași creanțe care fusese executată silit integral, anterior, în baza unei sentințe a Judecătoriei Târgu-Jiu. Practic, cei doi au mai obținut încă odată banii, adică un folos ilicit, având ca argument o decizie civilă a Tribunalului Gorj, prin care-i fusese respins apelul lui Sperlea. Acesta a candidat la alegerile parlamentare din 2016, alături de Matei Catrinoiu, tatăl executorului judecătoresc, condamnat și el definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare pentru delapidare și trimis în judecată, din nou, într-un alt dosar, tot pentru comiterea infracțiunii de delapidare.
Condamnare
Curtea de Apel Craiova, a decis, după doi ani de judecată, să-l condamne pe executorul judecătoresc Cosmin Matei Catrinoiu la 4 ani și 11 luni de închisoare cu executare, pedeapsă rezultată în urma condamnărilor pentru fiecare din infracțiunile comise: 2 ani și opt luni de închisoare pentru abuz în serviciu, 1 an de închisoare pentru fals intelectual, 1 an de închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale, 3 luni de închisoare pentru uz de fals, 1 an și patru luni de închisoare pentru distrugere de înscrisuri. Toate aceste pedepse au fost contopite în cea mai grea dintre ele, aceea de 2 ani și opt luni de închisoare, la care a fost adăugat un spor de 2 ani și trei luni de închisoare cu executare.
Complicele executorului s-a ales cu o condamnare de 2 ani și opt luni de închisoare cu suspendare.
Decizia Curții de Apel Craiova nu este definitive și poate fi atacată cu apel.