O mamă de 28 de ani a murit subit, la două săptămâni după o intervenție ratată de umplere a buzelor, realizată de o cosmeticiană pe care a găsit-o pe Instagram.
Tânăra în vârstă de 28 de ani, identificată doar ca Dilber, plătise 180 de euro pentru a beneficia de tratament, despre care medicii cred că a declanșat o reacție fatală, scrie The Sun.
Devastat de pierderea suferită, Murat, soțul tinerei, a declarat: „Acum micuța trebuie să crească fără mama ei [și] viața mea a fost luată de lângă mine!”
Povestea femeii din Austria se adaugă altor mii care subliniază pericolele procedurilor nereglementate de umplere a buzelor.
Pacientele au rămas cu țesuturi putrezite, au avut nevoie de amputații ale buzelor și au orbit din cauza unor lucrări dubioase.
„L-am implorat pe doctor”
Murat a povestit că și-a dus de urgență soția la spital, când aceasta a început să se simtă rău, dar medicii ar fi refuzat să o interneze.
În ciuda faptului că avea ganglionii limfatici puternic umflați – semn de infecție – medicii au trimis-o acasă, susținând că starea ei se va îmbunătăți de la sine.
Cu toate acestea, Dilber nu a făcut decât să se simtă din ce în ce mai rău și, în cele din urmă, a fost internată în spital pe 13 octombrie.
Familia lui Dilber i-a acuzat pe medicii responsabili de neglijență.
Mama victimei a declarat pentru presa austriacă: „L-am implorat pe doctor să o lase să intre.”
Lecția care trebuie învățată
La rândul său, directorul spitalului Donaustadt, Lothar Mayerhofer, a respins toate acuzațiile într-o declarație de presă din 16 noiembrie.
„Există indicii clare ale unei boli autoimune teribile. Pacienta a murit în timpul terapiei în curs. Nu am putut face nimic pentru ea”, a spus directorul unității medicale.
El a suspectat că boala autoimună a lui Dilber a fost probabil cauzată de procedura cosmetică ratată: „Dacă există o lecție care trebuie învățată din acest curs tragic al evenimentelor, aceasta este că este periculos să faceți tratamente cu amatori.”
Medicul șef al spitalului Donaustadt, Regina Katzenschlager, a declarat că Dilber ar fi vizitat-o a doua oară pe „cosmeticiana de pe Instagram” „în timp ce primea deja tratament ambulatoriu”.
Esteticiana de ocazie a dispărut
Esteticiana, despre care se spune că ar fi o blondă necunoscută din Slovacia, ar fi dispărut după incident, susține presa.
Produsele de umplere dermică sunt clasificate ca dispozitive medicale în Europa, ceea ce înseamnă că nu sunt supuse aceluiași nivel de studii clinice ca și medicamentele precum Botox (toxina botulinică).
Spre deosebire de Botox, produsele de umplere dermică nu necesită în prezent prescripție medicală în Europa sau în Regatul Unit.
Acest lucru înseamnă că pot fi distribuite și efectuate de oricine, fără a fi nevoie de calificări.
Cu toate acestea, parlamentarii și organismele profesionale din Regatul Unit au cerut ca injecțiile să fie eliberate numai pe bază de rețetă pentru a împiedica distribuirea lor la liber.