Ultima oră

Depășirea pe linie continuă ar putea fi permisă, în anumite condiții. Vezi care sunt excepțiile!

Legea din România permite efectuarea unei depășiri doar în anumite condiții, dar mulți șoferi se găsesc în situația de a încălca această lege.

Mulți șoferi s-au confruntat cu astfel de situații, fie că se deplasau pe drumuri naționale sau județene, întâlnind căruțe sau utilaje agricole care circulau lent.

Dat fiind că aceste tipuri de vehicule se deplasează cu viteză redusă, depășirea lor devine necesară.

Modul legal de efectuare a unei depășiri este clar stipulat în Codul Rutier
Acesta definește termenul de „depășire” ca fiind manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul sau pe lângă un obstacol, aflându-se pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care se afla inițial.

Cu toate acestea, depășirea este interzisă în zonele unde există marcaje rutiere continue.

Articolul 120, alineatul 1, litera (i) din Codul Rutier specifică că depășirea este interzisă atunci când se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care separă sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus sau se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere.

Există și indicatoare rutiere care interzic depășirea, iar în apropierea intersecțiilor, trecerilor de pietoni sau a trecerilor de cale ferată, această manevră este, de asemenea, interzisă.

Cu toate acestea, legea rutieră prevede câteva excepții.

Depășirea este permisă pe pasaje denivelate, poduri, sub poduri și în tuneluri.

Prin excepție, vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele pot fi depășite în aceste locuri, cu condiția ca vizibilitatea asupra drumului să fie asigurată pe o distanță mai mare de 20 de metri, iar lățimea drumului să fie de cel puțin 7 metri.

Prin urmare, în situația depășirii căruțelor sau tractoarelor, se permite încălcarea liniei continue, cu condiția să existe vizibilitate și să nu se perturbe circulația vehiculelor care vin din sens opus, potrivit ProMotor.

Aceeași regulă se aplică în cazul depășirii bicicliștilor sau a mașinilor oprite.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *