Dezvăluiri

Le-au fost anulate deciziile de pensionare. Lider de la SE Rovinari: Situația este neplăcută

Casa de Pensii Gorj a anulat deciziile de pensionare în baza Legii nr.197/2021 pentru trei foști pompieri din cadrul Termocentralei Rovinari.

Pompierii și liftierele din cadrul Complexului Energetic Oltenia întâmpină probleme cu pensionarea pe Legea nr.197/2021, care reduce vârsta de pensionare în minerit și energie cu 13 ani. Trei foști pompieri de la Termocentrala Rovinari au fost informați de Casa de Pensii Gorj că le-au fost anulate deciziile de pensionare.

Oamenii sunt obligați să restituie și banii încasați pe luni în care au figurat ca fiind pensionari. Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, afirmă că-i va sprijini pe foștii pompieri să se reangajeze în cadrul termocentralei, dacă vor dori acest lucru.

“Inclusiv ieri, a venit unul dintre acești colegi alături de care eu am lucrat 30 și ceva de ani. Mi-a arătat și mie decizia unul dintre ei, chiar pe 13 i-a venit decizia de încetare a pensiei. Eu mi-am făcut datoria, având în vedere că îl cunosc de 34 de ani, unul dintre cei mai buni oameni pe care i-am avut, îl voi sprijini în toate demersurile pe care el le va face în viitor. A rămas ca, miercuri, să mai poarte o discuție la Casa de Pensii, să mai poarte ceva discuții, probabil și cu avocați, și apoi mă va suna să-l sprijin pentru reangajare, dacă este nevoie. Eu i-am promis că îl aduc înapoi de unde a plecat. Situația este asta cum este, neplăcută. Deși noi i-am încadrat în condiții speciale și pe ei și pe ceilalți 90 și ceva la sută dintre salariați în prima tranșă, iată că, astăzi, Casa de Pensii nu recunoaște mai multe meserii, chiar dacă contractul colectiv de muncă stipulează clar persoanele și activitățile care sunt încadrate în condiții speciale. Colegul care a venit, deși are o pensie infimă, naveta foarte departe, la peste 70 și ceva de kilometri de Termocentrala Rovinari, l-a făcut să părăsească compania prin pensie. Este supărare, dar eu le voi fi alături și voi face tot ce depinde de mine să se întoarcă în cadrul serviciului de Pompieri”, a precizat liderul SMEO. Probleme cu ieșirea la pensie pe Legea nr.197/2021 au și liftierii care au lucrat în Termocentrala Rovinari. Potrivit lui Jan Popescu, funcționarii Casei de Pensii solicită dovezi prin care să demonstreze că transportă materiale și nu oameni. ”Nu se plimbă nimeni cu liftul, nu suntem la Hotel Ramada de la București!”, a conchis sindicalistul.

 

Citește și:

Un comentariu

  1. Decizia de pensionare a fost semnata si verificata in CJP. Intreaga greseala , daca a fost intradevar o greseala, apartine acestei institutii si toate consecintele financiare plus depagubirile morale trebuie suportate de aceasta institutie…CJP. Sindicatele trebuie sa lupte cu CJP pentru ca legea pensiilor sa fie aplicata corect , nu dupa urechea si interpretarea unui functionar din CJP. Asta e marea batalie. In alta ordine de idei. Pana la 1.09.2024 pensionarea in minerit si energie se face cu recunoasterea „conditiilor speciale ” pentru sectoarele de productie (sectii, ateliere, cariere , ETC.) . Trebuie luptat ca si dupa aceasta data, aceasta incadrare sa fie pastrata si respectata de catre CJP. De asemena recalcularea pensiilor in plata sa pestreze aceasta incadrare pentru activitatile ce au fost prestate de pensionarii care au activat in sectoarele de productie. In normele aflate in dezbatere ar trebui sa fie explicit specificat ca activitatile din productie energie/minerit isi pastreaza incadrarea in conditii speciale. Aceasta pentru a nu lasa loc de interpretare pentru CJP Gorj, Mehedinti, si Dolj . Aceasta si pentru viitorii pensionari , cat si pentru pensionarii aflati in plata , in procesul de recalculare. URGENT TREBUIE INTERVENIT PENTRU COMPLETAREA NORMELOR DE APLICARE A LEGII PENSIILOR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *