Ultima oră

Pensia de faraon a lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, depășește orice imaginație. Șeful Băncii Naționale încasează și un salariu imens

Ajuns la vârsta de 74 de ani, Mugur Isărescu a ieșit la pensie, dar a rămas și în funcția de președinte al BNR, pe care o ocupă de mai bine de 30 de ani. Astfel, el are două surse de venit, la care se mai adaugă și banii pe care îi primește ca membru al Academiei Române. Astfel, unul dintre cei mai puternici oameni din România ajunge să aibă un câștig lunar absolut uriaș.

Potrivit declarației de avere pe care a depus-o în 2023 pentru 2022, fostul ministru a încasat un salariu de 85.600 de lei pe lună. La suma amintită se adaugă și o pensie de 19.800 de lei. Comparativ cu cifrele din anul precedent, și-a mărit veniturile cu 5%, respectiv 7%.

Bani îi intră lui Mugur Isărescu în conturi și pentru că este membru titular al Academiei Române. Suma pe care o primește este de 30.612 lei pe an, peste 2.500 de lei pe lună.

Conform datelor prezentate anterior, într-o singură lună, directorul de administrație al BNR câștigă peste 105.000 de lei, respectiv mai bine de 21.000 de euro, din cele 3 tipuri de venit.

Mugur Isărescu, un nou mandat la BNR?

În prezent, este la cel de-al șaptelea mandat. Se află la cârma BNR din 1990 și a avut o întrerupere de doar un an, între 1999 și 2000, când a fost prim-ministru. În luna februarie, la cei 74 de ani ai săi, a spus, în cadrul unui interviu, că nu poate spune dacă dorește sau nu să mai fie în conducerea băncii, fiind doar decizia Parlamentului României. Totuși, a invocat vârsta ca pe un impediment pentru un nou mandat.

„Nu pot să vă spun dorințele mele personale, că mă rușinez. Din când în când trebuie să mă uit la buletin. A apărut clar această problemă, nu? Tânăr nu mai sunt. Am fost o dată. Sunt totuși mulți ani de atunci. Vă mulțumesc, dar asta nu depinde de mine și nu are rost să facem o discuție din tema asta. Depinde de Parlamentul României”, a spus Mugur Isărescu pentru Digi 24.

La emisiunea Insider Politic, Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă îl va susține pe guvernator pentru un nou mandat la BNR. Premierul a spus, fără rețineri, că trebuie să-și mențină mandatul.

Așadar, există șanse ca și din 2024 să fie tot Mugur Isărescu la conducerea BNR și să ia și al optulea mandat.

 

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *