Campionatul European din Germania este foarte aproape, iar toți ochii sunt ațintiți asupra primului turneu final pentru România după opt ani. Află totul despre principalele favorite, echipele care pot produce suprize și cum poate România să iasă din grupe!
Favoritele la trofeu: Franța și Anglia, pe picior de egalitate
Ca de obicei, turneul final are destule favorite la trofeu înainte de start, dar două candidate par să se fi detașat de restul plutonului. Pe de-o parte, avem vicecampioana mondială, Franța, care are un lot incredibil în frunte cu Kylian Mbappe.
De cealaltă parte e Anglia, cea care atacă EURO cu o generație extrem de promițătoare ce a bifat deja un ultim act la ultima ediție. Evident, anul acesta obiectivul câștigarea finalei ce se va disputa pe 14 iulie, pe Olympiastadion.
Potrivit BetBrain, una dintre cele mai importante comunități online pentru pariorii din România, Franța și Anglia pornesc la drum cu aceeași șansă, având o cotă antepost de 4,50. Este cumva natural, din moment ce ambele naționale au terminat campaniile de calificare fără înfrângere.
De asemenea, echipa lui Southgate a încasat doar 4 goluri în cele 8 meciuri, în timp ce trupa lui Deschamps a reușit să termine meciurile de calificare cu doar 3 goluri primite și nu mai puțin de 29 marcate.
De unde poate veni surpriza?
Turneele finale de Campionat European ne-au demonstrat în nenumărate rânduri că nimic nu este imposibil și că imprevizibilul e unul din ingredientele principale. Traseul infernal care s-a terminat cu încoronarea Greciei în 2004 sau șocul produs de Danemarca în 1992 sunt doar câteva dintre marile suprize la care am fost martori în acest turneu.
Astfel, haideți să facem o trecere în revistă naționalelor cu un potențial ridicat de supriză:
Austria
Echipa fostului manager de la Manchester United, Ralf Rangnick, a avut o campanie de calificare impresionantă, acolo unde a surclasat Suedia și a stat în coasta Belgiei până în ultima etapă.
La ultimul turneu final, austriecii au fost eliminați în prelungirile optimilor de finală de către eventuala câștigătoare, Italia. Mai mult decât atât, meciurile de la EURO 2024 pot fi decise de către jucători importanți precum Marcel Sabitzer (Borussia Dortmund), Konrad Laimer (Bayern Munchen) sau Christoph Baumgartner (RB Leipzig).
Turcia
Naționala Turciei a produs o surpriză importantă încă din campania de calificare, reușind să termine grupa peste echipe precum Croația sau Țara Galilor. Cu o generație care promite foarte mult, din care îi putem aminti pe Calhanoglu (Inter Milano), Arda Guler (Real Madrid) sau Kenan Yildiz (Juventus), trupa lui Vincenzo Montella speră la un traseu impresionant în Germania.
Ungaria
Ultima, dar nu cea din urmă este naționala Ungariei. Naționala lui Marco Rossi a terminat grupa de calificare fără înfrângere, asta după ce în precedenta campanie de Liga Națiunilor a terminat pe locul 2 o grupă cu Italia, Germania și Anglia (victorii în deplasare la ultimele două și înfrângeri doar cu Italia).
În plus, dincolo de angrenajul sudat, jucători precum Dominik Szoboszlai sau Barnabas Varga pot face oricând diferența pentru maghiari, care sunt pregătiți să ia cu asalt stadioanele de la EURO 2024.
Are România putere să mai facem o surpriză?
Naționala României a fost repartizată în Grupa E la EURO 2024, alături de Belgia, Slovacia și Ucraina. „Tricolorii” vor debuta pe 17 iunie, la Munchen, contra Ucrainei, după care urmează confruntarea de infarct cu favorita grupei, Belgia (22 iunie, la Koln). Ultimul meci din grupe al naționalei noastre e programat pe 26 iunie, la Stuttgart, contra reprezentativei Slovaciei.
Trupa lui Edi Iordănescu a avut o campanie de calificare total surprinzătoare, în care a reușit să termine pe primul loc, neînfrântă, în fața respectabilelor Elveția, Israel sau Kosovo. Fără nume importante la nivel continental, nucleul creat de Iordănescu a dovedit că forța grupului, disciplina și spiritul de sacrificiu pot echilibra balanța în dueluri cu adversari mai bine cotați.
În ciuda așteptărilor mari din partea suporterilor, adversarii din Grupa E vor reprezenta un adevărat munte de urcat pentru tricolori. Totuși, calificarea din grupe este un obiectiv îndăzneț, dar realist, mai ales dacă ținem cont că inclusiv cele mai bune patru locuri 3 merg mai departe în fazele eliminatorii.
Astfel, există scenarii în care „tricolorii” s-ar califica cu doar 3 puncte în optimile competiției. Totuși, pentru a nu depinde de o conjunctură favorabilă, România are nevoie de minimum 4 puncte, adică este necesară o victorie și încă un egal.
Într-o lume perfectă, în care Stanciu și compania ar reuși să păstreze nivelul din faza preliminariilor, naționala ar trebui să câștige cu Slovacia și să smulgă un egal fie în debutul cu Ucraina, fie contra „diavolilor” din Belgia.
Rămâne de văzut și cum va aborda Iordănescu cele trei meciuri, pentru că mulți titulari obișnuiți vin după sezoane în care au jucat puțin la echipele de club. E greu de crezut că fotbaliști precum Ianis Hagi, Andrei Rațiu, Denis Alibec sau chiar Horațiu Moldovan vor putea face față ritmului impus de trei meciuri la un European.
Totuși, precedentele există, iar preliminariile ne dau speranțe. Așa că, după 8 ani de așteptare, România va fierbe din nou la temperaturi înalte în această vară grație regalului fotbalistic pe care-l promite acest Euro 2024.