Vârsta a ajuns să fie o condamnare la suferință pentru mii de pacienți. Deși tratamentul medical primit la domiciliu este mai ieftin decât spitalizarea, statul român nu face demersuri suficiente pentru finanțarea serviciilor de îngrijire paliativă.
”Bani la Casă sunt, trebuie doar bine gestionați, ca să ajungă unde trebuie. Mulți dintre ei nu își permit să plătească atunci când se termină finanțarea de la Casa de Asigurări, iar cei care își permit să plătească, uneori nu au furnizori acreditați și autorizați în acest sens”, a explicat Măriuca Ivan, președintele Fundației Crucea Alb Galbenă.
Ministrul Sănătății recunoaște că, deși un sfert din PIB merge la sistemul sanitar, fondurile nu sunt bine gestionate, iar serviciile ambulatorii sunt subfinanțate.
”Daca o să continuam să finanțăm covârșitor activitatea spitalicească, toate aceste deziderate ale noastre, îngrijiri la domiciliu, îngrijirile în ambulatoriul de specialitate, nu se vor dezvolta. Am ajuns la 3.300 de paturi de paliație în România, dintre care 3.000 sunt decontate de Casa de Sănătate. Necesarul estimat pentru România de îngrijiri paliative este de 3.900 de paturi”, explică Alexandru Rafila.
Potrivit acestuia, ar fi nevoie de ”un parteneriat global cu autoritățile locale care au responsabilitatea pentru comunitățile lor”.
Și președintele Comisiei de Sănătate din cadrul Senatului, Adrian Streinu Cercel, este de părere că ”Legea Sănătății ar trebui rescrisă”.
”Legea actuală este inutilă din multe puncte de vedere si depășită total. Spitalele au resursa medicală necesară, au infirmiere, au asistente, au medici de toate specialitățile cu care ar putea face o serie de îngrijiri la domiciliu. Costurile ar fi mult mai mici decât cele de spitalizare”, spune Streinu-Cercel.
În schimb, îngrijitorii cu studii de specialitate, din afara spitalelor, sunt prea puțini.
”Nu sunt suficienți profesioniști care să asigure astfel de servicii la domiciliu. Și nu sunt încurajate și nici popularizate aceste îngrijiri la domiciliu”, este de părere Monica Anisie, senator.
Oficialii promit că vor investi în centrele de paliaţie. La nivel naţional a fost implementat un proiect pilot în 8 unități sanitare, iar serviciile ar urma să fie extinse şi la domiciliul pacienţilor.