Dezvăluiri

Lider din CE Oltenia, despre riscul intrării în blackout: Trebuie să ne îndreptăm atenția asupra energiei pe cărbune

Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, atrage atenția că, și în România, există riscul producerii unei pene uriașe de energie electrică.

Regiunea Balcanilor a fost lovită, vineri, de o pană majoră de curent în urmă căreia au fost afectate semnificativ Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, precum și cea mai mare parte a coastei Adriatice a Croației. De această întrerupere neașteptată a furnizării de energie electrică a fost afectată și Albania. Blackout-ul a provocat perturbări semnificative în viața cotidiană a locuitorilor și a infrastructurii critice, mai ales în contextul în care zona se confruntă cu un val de căldură extremă, cu temperaturi care se apropie de 40 de grade Celsius. Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, atrage atenția că, și în România, există riscul producerii unei pene uriașe de energie electrică.

“Eu spun, de vreo 2-3 ani, cred că de prin 2020, am auzit, am văzut, ni s-a transmis acel studiu făcut de către Transelectrica prin care spunea că există riscul ca pe anumite segmente orare România să fie sub riscul unui blackout, și colegii și factorul politic și guvernanții trebuie să înțeleagă acest lucru, n-a spus nimeni că România va fi într-o pană de curent pe zile întregi. Și există acest risc, pentru că am văzut că s-a întâmplat asta în 4 țări. Am văzut avertismentele directorului de la Transelectrica, dispecerului național, omul care, să zicem, dă ora exacta în sistemul energetic național, care spune același lucru că pe anumite segmente orare, energia regenerabilă, având prioritate în sistem pune presiune mare pe rețelele electrice, iar, în momentul în care se vrea, e obligatoriu să se facă anumite reglaje, nu se pot face așa cum trebuie. Deci, îmi mențin același punct de vedere. Vedem că Europa este sub un asediu al energiei regenerabile. Vedem că, în același timp, alte țări din Europa își mențin energia pe bază de cărbune, vedem că ministrul german în China spune că degeaba Europa vrea o energie verde, fără China nu se poate, deci și noi trebuie să ne îndreptăm atenția asupra energiei produsă pe bază de cărbune, singura energie predictibilă, care poate da stabilitate sistemului energetic național”, a precizat liderul SMEO.

“Bazinul Rovinari poate intra în piață”

Jan Popescu dă asigurări că energia pe cărbune produsă în Bazinul Rovinari este una rentabilă și poate intra în piață, dacă guvernanții vor dori să găsească mecanismele necesare pentru a sprijini colosul energetic să-și achite certificatele de CO2.

“Factorul politic și Ministerul Energiei are dreptate doar în privința prețului certificatului de carbon, dar am văzut securitatea energetică a României. Niciodată nu o să putem pune pe primul plan în privința securității energetice a României energia regenerabilă, energia fotovoltaică sau eoliană. Dacă vorbim de securitatea energetică a României, nu putem vorbi decât de energia produsă pe bază de cărbune. Certificatul de CO2 o face scumpă, o face, poate, nerentabilă, dar, în același timp, Guvernul României trebuie să găsească mecanismele de a subvenționa aceste certificate de CO 2 care pun presiune pe bugetul CEO, dar, în același timp, spun și am argumente și colegi de-ai mei care stăpânesc bine sistemul energetic național, mi-au pus la dispoziție documente din care reiese că energia produsă de către Bazinul Rovinari poate intra în piață și așa cum avem, astăzi, certificatul de CO2. Doar să se vrea. Dacă se vrea, Termocentrala Rovinari, Bazinul Rovinari poate intra în piață și poate sta așa cum este prețul, azi, dar să se vrea”, a adăugat sindicalistul.

   

Citește și:

Un comentariu

  1. Mare specialist în energie domnul Jan Popescu. Acest baba Vanga a energiei pe cărbune, dacă era asa specialist nu lăsa lucrurile doar la nivel declarativ. Se vede „de la o poștă” că e un papagal vorbitor pentru că dacă e să spună motivul blackout-ului din Balcani , e habarnist. Și mai trist e ca prima lui calificare este electrician, meserie în care a și lucrat. Puțin, pentru că e greu să înțelegi electricitatea. Nu îl luam la întrebări despre ce anume ar putea provoca acel blackout la noi pentru că despre P, Q si R, și revelația lor cu rețelele electrice, ar spune că pot fi ceva organizații sindicale, partide politice sau cine știe ce alta palavrageala marca Jan Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *