Ultima oră

Focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din Olt. Interdicții și la vecinii bulgari

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Olt, la două luni de când tot pesta porcină africană a afectat o fermă comercială cu 11.000 capete. Focarul este într-o gospodărie din Ianca, măsurile de intervenție vizând inclusiv sacrificarea a 17 porci.

Focarul a fost confirmat în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt, în data de 27.06.2024.

În gospodăria unui cetățean din satul Potelu, localitatea Ianca, un porc a prezentat semne de boală, analizele de sânge confirmând prezența PPA.

„Imediat de la anunțarea rezultatului de laborator a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, care a întreprins măsurile de izolare a focarului, în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare. În data de 28.06.2024, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația nonprofesională din localitatea Potelu, comuna Ianca, județul Olt, unde se aplică măsura eliminării celor 17 capete porci aflate în gospodărie, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor eliminați și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale”, au transmis reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Aliemntelor Olt.

Localități din Bulgaria, în zona de supraveghere

În gospodăria afectată de pesta porcină africană se aflau cinci porci maturi și 12 porci sugari, cu toții fiind neutralizați în baza planului de măsuri de combatere. S-au instituit și măsuri de protecție în jurul focarului, în zona de protecție (pe o rază de 3 km) fiind cuprinse două sate și un fond de vântătoare, în timp ce în zona de supraveghere (instituită pe o rază de 10 km) sunt cuprinse localități din Dolj, dar și de peste Dunăre, de la vecinii bulgari.

Zona de protecție cuprinde următoarele localități: UAT IANCA – Potelu, Ianca; Fondul cinegetic FV 2 IANCA .

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile:

-UAT Grojdibodu – Grojdibodu, Hotaru;

-UAT Orlea – Gura Padinii, Satu Nou;

-UAT Stefan cel Mare -Stefan cel Mare, Ianca Noua;

-Fonduri cinegetice 53 ORLEA, 55 CORABIA.

Include două UAT Dabuleni – sat Chiasu din judeţul Dolj și două localități de pe teritoriul Bulgariei (Dolni Vadin; Gorni Vadin)

„DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei . Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, se mai precizează în comunicatul DSVSA Olt.

La această dată, în județul Olt este încă activ focarul de pestă porcină africană confirmat la sfârșitul lunii aprilie la o fermă comercială din Scornicești. Deși pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând risc de îmbolnăvire, are un important impact economic, animalele afectate de PPA neavând nicio șansă de supraviețuire.

Pesta porcină africană se răspândește foarte repede, din acest motiv se impun restricții de circulație și interzicerea comercializării, înstriănării sau mișcării, sub orice formă, a porcilor vii, dar și a cărnii și a produselor din carne provenite din zonele cu restricții ca urmare a evoluției virusului pestei procine africane.

Evoluția PPA în ultimii ani a dus la interzicerea funcționării târgurilor de animale vii pe teritoriul județului Olt, măsură în vigoare și astăzi.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *