Ultima oră

Românii pot deveni donatori de organe fără voia lor. Ce este moartea circulatorie

Românii aflați în moarte circulatorie, posibili donatori de organe. Ce este moartea circulatorie. Pacienții aflați în moarte circulatorie ar putea deveni donatori de organe și în România. Un medic explică diferența dintre moartea circulatorie și moartea cerebrală.

Românii aflați în moarte circulatorie, posibili donatori de organe. Ce este moarte circulatorie.

Pacienții aflați în moarte circulatorie ar putea deveni donatori de organe și în România. Un medic explică diferența dintre moartea circulatorie și moartea cerebrală.

Românii aflați în moarte circulatorie, posibili donatori de organe. Ce este moartea circulatorie
Pacienții aflați în moarte circulatorie ar putea deveni donatori de organe și în România, așa cum se întâmplă deja în câteva țări europene.

Vorbim despre pacienți deja resuscitați, în cazul cărora se constată că resuscitarea nu mai are efect.

În acest moment, legislația din România prevede că doar pacienții în moarte cerebrală pot deveni donatori de organe.

În acest an, în România, au existat 44 de donatori de organe în moarte cerebrală și s-au efectuat peste 100 de transplanturi.

Conceptul de donator de organe în moarte circulatorie este „un concept mai nou, care își face loc în medicina de transplant la nivel internațional, în acest moment”, arată dr. Horațiu Moldovan, potrivit Hotnews.

El este medic primar chirurgie cardiovasculară și unul dintre puținii medici din România care fac transplant de cord.

Medicul spune că o creștere a numărului de potențiali donatori de organe „este necesară pentru că activitatea de transplant este evident limitată din cauza ofertei limitate de organe de la donatori”.

„Concret, spre deosebire de conceptul inițial în care se considera posibilă prelevararea de organe de la cei la care funcția creierului era definitiv compromisă, astăzi se introduce acest nou concept:

să se poată recolta organe și de la pacienții aflați în moarte circulatorie, la care funcția cardiacă și circulatorie este abolită.

Pacienții aceștia sunt resuscitați, dar în momentul în care se constată că resuscitarea nu mai are nu are succes, se pune problema valorizării organelor care sunt încă în stare bună de funcțiune prin prelevare și utilizarea lor în operații de transplant.”

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *