Ultima oră

Finanțele vor să introducă Declarația Unică Inteligentă

Ministerul Finanțelor lucrează la un proiect de act normativ prin care va înlocui actuala Declarație Unică și va opera modificări privind conținutul celei care o va înlocui.

„Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri referitor la Declarația Unică Inteligentă. Nu am avut o definitivare a terminologiei, dar așa intenționăm să îi dăm denumirea, Digitală sau Inteligentă. Aduce o serie de noutăți. Înlocuiește Declarația Unică actuală și, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declarație cu estimatul pentru următoarea perioadă.

Apoi, în conținutul Declarației sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declarației. Declarația Unică Inteligentă va avea asigurată interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport. Asta ar însemna că pe partea de cheltuieli, modulul e-Factura având toate datele pentru cheltuielile înregistrate, practic ar trebui să existe o corelare între datele din Declarația Unică Inteligentă și valoarea facturilor înregistrate în e-Factură. Dacă o persoană fizică a făcut o achiziție și are o cheltuială înscrisă în Declarația Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură. Venitul net asupra căruia se plătește impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur și simplu extragem datele. Va fi precompletat și vei putea modifica dupa aceea, cu justificările de rigoare”, a declarat ministrul Finanțelor pentru Profit.ro.

Noua Declarație Unică va fi operațională în 2026, 2025 urmând să fie un an de tranziție „Declarația Unică Unică Digitală posibil de aplicat cu veniturile aferente anului 2025, deci undeva în mai 2026 le vedem operaționale aceste declarații. În 2025 vrem să avem tranzitoriu Declarația Unică Digitală cu eliminarea estimatului. Ar fi în favoarea PFA. Apoi, în următorul an să fie operațional tot”, a spus ministrul. În ce privește asigurarea la sănătate a celor care depun declarația unică, vor fi identificate soluții, împreună cu CNAS. Declarația Unică Inteligentă va fi utilizată și pentru românii care vor folosi sistemul de credit fiscal, dar numai secțiunea de cheltuieli.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *