Sursa citată menționează că uciderea urșilor începe de miercuri, în cadrul vânătorii anuale de astfel de mamifere, organizată în țară.
Ar urma să fie omorâți circa 20% dintre urșii bruni din Suedia iar numărul acestora ar urma să scadă, astfel, la aproximativ 2.000. Este o scădere de 40% față de situația din 2008, notează sursa citată.
Numărul mare de licențe pentru împușcat urși i-a alarmat pe ecologiști.
„Este doar o vânătoare trofee. Gestionarea faunei sălbatice în Suedia constă în uciderea animalelor”, a declarat Magnus Orrebrant, președintele Asociației suedeze a carnivorelor.
„Urmăm doar directiva politicii guvernului privind viața sălbatică. Este vorba despre un echilibru între oameni și prădătorii mari. Acesta este motivul pentru vânătoarea de urși”, a spus, la rândul său, Magnus Rydholm, directorul de comunicare al Asociației Suedeze pentru Vânătoare și Gestionarea Vieții Sălbatice.
Ursul brun este o specie strict protejată în Uniunea Europeană
Urșii bruni au fost vânați aproape până la dispariție în Suedia în anii ’20 din secolul trecut, dar populația s-a refăcut ulterior până la un vârf de aproximativ 3.300 de specimene în 2008.
În ultimii cinci ani, numărul de animale vânate a crescut, culminând cu un record de 722 de exemplare ucise anul trecut.
În plus față de licențele eliberate anul acesta pentru împușcarea a 486 de urși, un număr nedeterminat de animale ar urma să fie ucise acolo unde se consideră că ele reprezintă o amenințare pentru fermele zootehnice.
În noiembrie 2022, o nouă lege suedeză a conferit asociațiilor locale de vânătoare mai multă putere pentru a supraveghea gestionarea prădătorilor mari, inclusiv a urșilor.
În ultimii ani, sute de lupi și de râși au fost, de asemenea, vânați.
Urșii bruni sunt o specie strict protejată în Europa, iar ecologiștii susțin că, prin cotele ridicate de vânătoare, Suedia, țară membră a blocului comunitar, încalcă directiva UE privind habitatele.
Aceasta prevede că „vânătoarea sau uciderea deliberată a speciilor strict protejate este interzisă”.
În conformitate cu normele UE, această interdicție poate fi, însă, suspendată, ca ultimă soluție pentru a proteja siguranța publică, culturile sau flora și fauna locale.