Actualitate

Casă istorică din Gorj, scoasă la vânzare de cea mai renumită casă de licitații din lume

O casă istorică din localitatea Cornești este scoasă la vânzare de cea mai renumită casă de licitații din lume, Sotheby's International Realty.

Casa Voiculescu de la final de secol XVIII apare în publicații de top din toată lumea. Financial Times Property Listings, Nikkei Property Listings, Le Figaro Properties dar și alte zeci de publicații din SUA, Marea Britanie, Europa, Asia, chiar și din Insulele Bermude prezintă povestea acestei rare proprietăți istorice, aflate exclusiv în portofoliul Sotheby’s România.

Cula familiei Voiculescu are o istorie deosebit de interesantă, dar, cu toate acestea nu se află pe lista monumentelor istorice. Imobilul urmează linia arhitecturală clasică, având volumetrie compactă, solidă, bine așezată pe pământ, amplasată într-un loc izolat, înconjurată de câmp și liniște, cu o bună vizibilitate asupra zonei, scrie Financial Intelligence. Construite acum mai bine de 200 de ani cu ziduri groase de un metru, scări interioare de lemn între etaje care în caz de atac puteau fi ridicate, fântâni săpate în beci, uși consolidate, tainițe strecurate între bolta beciului și podeaua etajului, ferestre înguste și guri de tragere, culele sunt astăzi locuințe private luminoase sau unități turistice apreciate și iubite. Pridvorul de inspirație brâncovenească este un loc minunat pentru evitarea verilor prea calde, iar crama are potențial pentru adăpostirea de iarnă în fața unui șemineu și a unui vin fiert. Viața la culă e și astăzi un amestec de senzații: siguranță dată de zidurile groase și tihnă cehoviană pe care o resimți admirând din pridvor munții si pădurile din zare. Traiul aici încă are ceva din confortul rural, boieresc, care e una dintre cele mai rafinate forme ale luxului. Nu din sărăcie sau lipsă de educație își făceau boierii case la țară, ba din contră, ei căutau aceste moșii pentru fecunditatea solului, conexiunea cu rădăcinile familiei, cu pământul și cu iarba verde. Refăcută, această proprietate poate fi un model de lux rural încărcat cu istorie, cu patina unei epoci dispărute, în care tihna si siguranța erau valorile esențiale.

Cula a intrat în posesia actualei familii în anul 1915, când a fost cumpărată de moșierul Ion V. Voiculescu, fiul învățătorului Vasile Voiculescu și nepotul lui Ioan Voicu(lescu), deputat în Divanul Ad-Hoc din 1857, care a reprezentat Gorjul alături de figuri proeminente precum Gheorghe Magheru și Christian Tell. Acest moment istoric a fost imortalizat la București de celebrul fotograf Carol Popp de Szathmary.

Deși nu provenea dintr-o familie foarte bogată, Ion V. Voiculescu deținea deja în 1907 o suprafață de teren care a atras atenția răsculaților. Mai târziu, a reușit să cumpere 250 de hectare de la Dimitrie I. Mongescu, terenuri pe care se afla și cula. Familia Mongescu avea legături strânse cu Tudor Vladimirescu și mișcarea sa revoluționară, străbunicul lui Dimitrie, Vasile Moanga (Mongescu), fiind un apropiat al lui Vladimirescu și trezorierul mișcării din 1821. Se spune că, înainte de a rosti „Proclamația de la Padeș”, Vladimirescu și oamenii săi au înnoptat în cula din Copăceni (astăzi cula Voiculescu din Cornești), care la acea vreme era deținută de boierul Barbu Viișoreanu, un influent stolnic și deputat de Gorj.

Mai târziu, Ion V. Voiculescu a donat cula și cele 10,5 hectare din jurul ei fiului său, Vasile Voiculescu, cu ocazia nunții acestuia, eveniment care a avut loc chiar acolo. Nași au fost Gheorghe Tătărescu, viitorul premier al României, și soția sa, Arethia, cunoscută pentru rolul său în convingerea lui Brâncuși să creeze la Târgu Jiu operele monumentale precum Coloana Infinitului, Masa Tăcerii și Poarta Sărutului. Se speculează că portalul de lemn sculptat din cula Voiculescu, care încă există din anii ’30, ar putea ascunde o poveste legată de Brâncuși însuși.

După instalarea regimului comunist, casa a fost naționalizată și transformată în IAS de comuniști.

Sotheby’s este o corporație multinațională britanică cu sediul în New York City. Unul dintre cei mai mari brokeri ai artei fine, decorative, bijuterii, bunuri imobiliare și colecționabile.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *