Politică

Restructurarea CE Oltenia. Premierul cere decalarea termenelor de închidere!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, trebuie să inițieze dialogul cu forurile europene pentru decalarea termenelor de închidere a carierelor și termocentralelor din cadrul CE Oltenia.

Potrivit planului de restructurare a CE Oltenia, în 2026, nu vor mai exista capacități pe lignit în sistemul energetic național decât în rezervă de capacitate. Guvernul României ar intenționa să renunțe, deocamdată, la închiderea etapizată a energiei pe cărbune.

Premierul Marcel Ciolacu i-a trasat ministrului Energiei, Sebastian Burduja, obiectivul de a merge la Comisia Europeană pentru a deschide dialogul privind decalarea termenelor de închidere a carierelor și termocentralelor. Deputatul Mihai Weber afirmă că sunt suficiente argumente pentru prelungirea vieții energiei pe cărbune. Primul ar fi că noile investiții în grupuri pe gaz și parcuri fotovoltaice sunt întârziate cu peste doi ani. În plus, s-a văzut, în această vară, că energia pe cărbune este în continuare de bază pentru sistemul energetic național.

“Este foarte important ca această unitate economică să aibă viitor și după anul 2026, așa cum s-a prevăzut în programul de restructurare. Premierul Ciolacu chiar i-a trasat sarcină ministrului Energiei, domnului Burduja, de a iniția dialogul cu Comisia Europeană pentru a rediscuta termenele din acel program de restructurare de închidere a capacităților, având în vedere două elemente foarte importante. Primul este că noile capacități care trebuia să fie construite și sunt, acum, în procedură, deja au întârziere de aproape 2 ani, chiar și mai mult și vorbim de parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaze. Și al doilea este că s-a văzut, în această perioadă, cât de importantă este această resursă energetică, această producție de energie pe bază de cărbune în condiții deosebite de secetă, în condiții în care un reactor de la Cernavodă a intrat în avarie și s-a demonstrat că această energie produsă pe bază de cărbune este extrem de importantă, pentru că este unul dintre factorii care asigură echilibrul sistemului energetic național. E adevărat că trebuie și acel studiu de adecvanță care să stea la baza discuției, dar lucrurile acestea trebuie urgentate, pentru că vorbim de acel studiu de adecvanță care trebuia updatat la noile condiții încă de anul trecut. Deci, dacă stăm și doar ne lăsăm pe această direcție de a veni studiul și în cât timp va veni acel studiu, lucrul ăsta poate să dureze luni sau poate chiar ani și noi nu ne permitem acest lucru. De asta a și avut acea discuție cu ministrul Energiei în care i-a spus că are tot sprijinul din partea tuturor de la guvern, de la prim-ministru, tocmai pentru a merge cu toate elementele necesare astfel încât să inițieze acel dialog obligatoriu cu Comisia Europeană, pentru că se știe foarte clar că nu se poate face niciun fel de modificare în acel plan de restructurare fără discuția cu Comisia Europeană”, a precizat Mihai Weber.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *