Ultima oră

Burduja: România poate deveni neutră din punct de vedere climatic înainte de 2045

Ministerul Energiei a publicat a doua versiune actualizată a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2025-2030.

Această actualizare reflectă angajamentele României în direcția atingerii obiectivelor ambițioase ale Uniunii Europene privind tranziția energetică și combaterea schimbărilor climatice.

Noua versiune a PNIESC include 89 de politici și măsuri suplimentare care vizează creșterea ponderii surselor regenerabile de energie (SRE), reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și implementarea unor soluții inovatoare în toate sectoarele economice. Scenariul „With Additional Measures” (WAM) propus în acest plan prevede ținte mai ambițioase decât cele stabilite anterior.

Printre obiectivele-cheie ale planului se numără reducerea emisiilor nete de GES cu 85% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, și atingerea neutralității climatice înainte de 2045, devansând astfel termenul anterior stabilit pentru anul 2050. De asemenea, până în 2030, România își propune ca 38% din consumul final brut de energie să provină din surse regenerabile, având ca principale motoare energia eoliană, solară și biomasa​.

„România face un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice prin actualizarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice. Am ridicat standardele și ne-am asumat obiective ambițioase, printr-o viziune de dezvoltare sustenabilă care integrează tehnologii inovatoare și investiții masive în energia regenerabilă. Acest plan reflectă angajamentul nostru de a deveni neutri din punct de vedere climatic înainte de 2045 și de a contribui la un viitor mai sigur, mai competitiv și mai verde pentru România și Europa”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citește și:

Planul revizuit include măsuri pentru reducerea emisiilor în sectoare esențiale precum energie, transport, locuire și industrie, și urmărește implementarea unor soluții tehnologice avansate, cum ar fi utilizarea hidrogenului regenerabil și eficientizarea energetică. Ministerul Energiei continuă să colaboreze strâns cu partenerii naționali și internaționali pentru a asigura tranziția energetică a României și a proteja mediul înconjurător​.

PNIESC va fi înaintat cu celeritate Comisiei Europene, România alăturându-se astfel statelor membre care au înaintat la nivel european planurile lor actualizate în domeniu.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *