Statuia se află lângă colegiul național cu același nume și în parcul modernizat în acest an.
Statuia lui Tudor Vladimirescu a fost turnată într-un atelier din oraşul Milano. A fost amplasată într-un părculeţ amenajat în faţa intrării principale a Colegiului „Tudor Vladimirescu” şi în apropierea caselor ce au aparţinut pitarului Vasile Moangă, locul unde Tudor Vladimirescu a poposit atunci când s-a aflat la Târgu-Jiu, în cursul anului 1821. Statuia a fost inaugurată în anul 1898.
Monumentul este compus dintr-un soclu din bucăţi mari de stâncă pe care au fost fixate statuia Domnului Tudor, un leu, un scut, o ramură de palmier, steme şi plăci cu diverse inscripţii şi basorelieful „Trecerea Oltului”. Acesta a fost realizată de sculptorul Constantin Bălăcescu, care s-a născut pe 18 aprilie 1865, în comuna gorjeană Bolboşi, a urmat Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, iar la expoziţia de absolvire a realizat bustul regelui Carol I. În anul 1900 sculptorul gorjean a participat la Expoziţia Universală de la Paris, unde a primit medalia de bronz.
Statuia lui Tudor Vladimirescu a fost ridicată ca urmare a iniţiativei unui grup de studenţi gorjeni, având ca preşedinte de onoare pe istoricul Grigore Tocilescu.