Dezvăluiri

E definitiv! Un singur pas până la DEMOLAREA blocului ILEGAL al familiei Paraschiv!

Curtea de Apel Craiova a decis definitiv, la finele săptămânii trecute, că procesele verbale de control ale Inspectoratului Regional în Construcții Sud-Vest (IRCSV) Oltenia, în cazul blocului edificat ilegal în strada Bradului, nr.14 din Tg-Jiu, sunt valide! Actele de control au relevat faptul că autorizațiile de construire eliberate pentru imobilul familiei Paraschiv au fost emise de Primăria Municipiului Tg-Jiu cu încălcarea legii. În acest context, se va relua judecata în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj în care, pe baza constatării IRCSV Oltenia, Instituția Prefectului Județul Gorj a solicitat anularea celor două autorizații de construire ilegale emise pentru blocul din strada Bradului, nr 14. Este ultima etapă până când instanța va decide demolarea blocului construit ilegal, soluția fiind una previzibilă, în condițiile în care actele de control care au stabilit acest lucru au fost validate, definitiv, de Curtea de Apel Craiova.

Constatările Inspecției în Construcții, validate de instanță!

Judecătorii au respins, vineri, recursul formulat de Liana Paraschiv, mama fostului director al Transloc SA, Mihai Paraschiv, împotriva deciziei Tribunalului Gorj prin care a fost respinsă acțiunea prin care se solicitase anularea proceselor verbale de control ale IRCSV Oltenia.

În primăvara anului 2022, constatările IRCSV Oltenia, întocmite în urma unor controale efectuate la Primăria Municipiului Tg-Jiu, au scos la iveală mai multe ilegalități în emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire la blocul din strada Bradului, nr.14, eliberate pe numele Paraschiv Liana.

Inspectorii în construcții au constatat că autorizația de construire nr. 81/25.02.2021 a fost emisă, în baza unei documentații tehnice care nu conține toate avizele, acordurile și studiile legale necesare,”cu  nerespectarea prevederilor documentațiilor de urbanism avizate și aprobate potrivit legii”.

De asemenea, inspectorii IRCSV Oltenia au verificat și certificatul de urbanism nr.747/04.06.2021, privind ”Modificare de temă în timpul execuției de la autorizația nr.81/25.02.2021, prin modificări interioare și exterioare, în scopul construirii unei locuințe colective” și au stabilit că autorizația nr.552/15.11.2021 a fost emisă cu încălcarea prevederilor din certificatul de urbanism, ”prin modificarea/mărirea POT inițial”, adică a procentului de ocupare a terenului.

Pe baza acestor constatări, în data de 28 iunie 2022., Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Vest Oltenia a sesizat Instituția Prefectului – Județul Gorj pentru a analiza necesitatea și oportunitatea atacării autorizațiilor de construire ilegale la instanța de contencios administrativ.

Se reia judecata pentru anularea autorizațiilor de construire ilegale

Instituția Prefectului a introdus o acțiune în instanță prin care solicita anularea celor două autorizații de construire ilegale. Cererea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj pe 8 iulie 2022. Potrivit art.3, pct.3 din Legea contenciosului administrativ nr.544/2004, actele atacate, adică cele două autorizații, erau suspendate de drept.

După câteva zile, pe 22 iulie, prin adresa nr.285949, Primăria Municipiului Tg-Jiu a transmis beneficiarului autorizațiilor de construire, adică Lianei Paraschiv, că are obligația ”să oprească urgent lucrările de construire la imobilul situat în mun.Tg-Jiu, strada Bradului, nr.14, deoarece aceste acte sunt suspendate de drept până la soluționarea cauzei”.

Însă, Liana Paraschiv nu numai că nu s-a conformat și a continuat lucrările, ba mai mult, a construit și în afara prevederilor din acele autorizații ilegale. Astfel că, imobilul, în loc de parter, etaj și mansardă, are acum parter, două etaje și mansardă și a fost finalizat, în totalitate, pentru că nicio altă autoritate nu s-a deplasat la fața locului să oprească lucrările.

Pe 9 decembrie 2022, Tribunalul Gorj a decis suspendarea judecății, până la soluționarea definitivă a unui nou proces, deschis între timp de Liana Paraschiv, prin care solicita anularea proceselor-verbale de control ale Inspectoratului Regional în Construcții.

Procesul cu IRCSV Oltenia a început în februarie anul trecut, și abia peste aproape un an, pe 30 ianuarie a.c.,Tribunalul Gorj a respins acțiunea. Astfel, cele patru procese-verbale de control ale Inspectoratului Regional în Construcții Sud-Vest (IRCSV) Oltenia, au fost confirmate de instanță și, în mod implicit, rezulta faptul că cele două autorizații de construire eliberate pentru edificarea imobilului au fost emise cu încălcarea legii. Încă opt luni au fost necesare pentru judecarea recursului și soluționarea definitive a cauzei. Curtea de Apel Craiova a respins recursul declarat de Liana Paraschiv și a validat practic documentele care statuează faptul că autorizațiile de construire ale acelui imobil au fost eliberate cu încălcarea legii.
Așa că, în această situație se va relua procesul deschis de Instituția Prefectului în care se judecă anularea autorizațiilor, iar verdictul e deja unul previzibil și nu există altă soluție decât demolarea acelei clădiri construită ilegal.

Trebuie spus că, între timp, construcția a fost finalizată, apartamentele sunt locuibile și au fost scoase la vânzare.

Dosarul penal s-a diluat

În legătură cu acest caz a fost deschisă și o ancheta penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în dosar fiind audiați câțiva foști sau actuali funcționari din Primăria Tg-Jiu implicați în eliberarea autorizațiilor de construire ilegale. Culmea este că, în privința unor persoane procurorul a dispus clasarea, iar altele, care au dirijat eliberarea autorizațiilor, nu mai sunt angajate ale Primăriei Tg-Jiu. Oricum, pe dosarul penal s-a așternut praful, ca pe multe altele în care s-a auzit, la un moment dat, și ceva zornăit de cătușe.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *