Ultima oră

Ceferiștii protestează față de efectele noii legi a pensiilor

Sute de ceferiști protestează în faţa Ministerului Muncii pe fondul nemulţumirilor legate de noua Lege a pensiilor, spunând că „Pensia nu e un privilegiu, ci un drept” care nu trebuie călcat în picioare.

Protestatarii strigă „Demisia”, „Ruşine să vă fie” şi „Hoţii!” şi afişează mesaje precum „Oltenii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, „Punem punct – trădării naţionale, distrugerii economiei, corupţiei”, „PNL şi PSD, munca noastră unde e?”, „„Pensia nu e un privilegiu, ci un drept”, „Economia noi am salvat, voi în picioare ne-aţi călcat”, „Dreptul nostru greu muncit, voi din pix l-aţi nimicit”.

La mitingul programat între orele 9:45 şi 12:00 vor fi prezente şi alte organizaţii din structura Confederaţiei Sindicale Meridian, precum şi organizaţii ale societăţii civile care reprezintă pensionari actuali şi viitori pensionari, afectaţi de forma actuală a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a avut impact şi asupra „Statutului Personalului Silvic”, dar şi a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Potrivit unui comunicat al confederaţiei, actuala lege a venit cu unele beneficii evidente pentru anumite categorii de pensionari, în special pentru cei care au desfăşurat activitatea în condiţii normale de muncă, perioade cât mai lungi până la pensionare şi cu contribuţii care au fost reţinute şi virate către bugetul asigurărilor sociale.

Lista nemulțumirilor ceferiștilor

Potrivit federației sindicale, protestul este o manifestare privind următoarele aspecte:

– recalcularea pensiei în plată a ceferiștilor pensionari ce au lucrat in grupe de muncă și/sau în condiții de muncă speciale/deosebite după o formulă greșită/incompletă a Legii nr 360/2023, formulă ce dă pensia recalculată mult mai mică decât pensia în plata ce a fost calculată cu o formulă de calcul bună din legea anterioară. Precizăm că vor protesta la mitingul de protest feroviar și alți pensionari: mineri, siderurgiști, din agricultură, de la cadrele militare disponibilizate, etc., pensionari la care pensia recalculată după Legea nr 360/2023 le-a ieșit și lor tot mai mică decât pensia pe care o au în plată și care în consecință consideră că formula de calcul a legii nr 360/2023 este incompletă sau greșită pentru pensionarii ce au lucrat ca salariați în grupe de muncă și/sau în condiții speciale/deosebite de munca și care consideră și aceștia că Legea nr. 360/2023 este o lege bună doar pentru pensionarii ce au fost salariații ce au lucrat doar în condiții normale de muncă;

– abrogarea art. 34 din Legea nr 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar ce s-a făcut tot prin Legea nr. 360/2023 înainte ca acest articol 34 să își producă efecte măcar pentru perioada 01 ianuarie 2024-31 august 2024, perioadă când circa 10000 de ceferiști s-ar fi putut pensiona mai devreme cu 5 ani, ceferiști ce aveau stagiu complet de cotizare de 35 ani, dintre care 30 ani la Siguranța Circulației Feroviare și

-neaplicarea de la data de 01 septembrie 2024 la alți circa alți 10000 de ceferiști a articolului 28. (1), lit. l) din Legea nr 360/2023, articol ce este izvorul de drept pentru a fi încadrați în condiții de muncă speciale ceferiștii din funcțiile și meseriile cu atribuții și responsabilități în Siguranța Circulației Feroviare.

În concluzie, spun ceferiștii, s-au creat nemulțumiri atât la pensionarii ceferiști ce au lucrat in grupe de muncă și/sau condiții de muncă speciale/deosebite, precum și la peste jumătate din ceferiștii in activitate:

1) prin neaplicarea art. 28 (1) alin. l) din legea nr. 360/2023 de la 01 septembrie 2024;

2) prin abrogarea de la 01 septembrie 2024 a art. 34 și a art. 35 din Legea nr 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar;

3) prin aplicarea la cei ce au lucrat in condiții speciale de muncă a unei formule de recalculare a pensiei ce este în incompletă sau greșită pentru cei ce au lucrat in condiții speciale de muncă la care pensia recalculată pentru cei ce au lucrat în condiții de muncă speciale este mult mai mică decât pensia în plată;

4) prin aplicarea la cei ce lucrează în condiții speciale de muncă, precum și la cei ce vor fi introduși la condiții de muncă speciale în baza art. 28, alin(1), litera l) și care vor fi viitori pensionari, a unei formule de calcul a pensiei ce este incompletă/greșită pentru cei ce lucrează in condiții speciale de muncă și care va da pensii mult mai mici față de pensiile pensionarilor cu pensie calculată pe formula de calcul din legea anterioară legii pensiilor nr. 360/2023. Nemulțumirile ceferiștilor așa cum precizam sunt de la câteva zeci de mii de ceferiști, respectiv la mai mult din jumătatea numărului de ceferiști din activitate, printre care și de la ceferiștii ce ar fi trebuit să se pensioneze cu 5 ani mai devreme conform art. 34 din Legea nr 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar, dar și pentru ceferiștii care de la data de 01 septembrie 2024 conform legii nr 360/2023 (și care de fapt de la 01.01.2023 conform legii nr 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar) trebuiau obligatoriu să fie încadrați în condiții speciale de muncă, precum și nemulțumiri de la pensionarii la care li s-a recalculat pensia după Legea nr 360/2023, iar pensia recalculată este mult mai mică decât pensia în plată calculată după legea anterioară Legii pensiilor nr 360/2023.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *