Aparegio Gorj SA a demarat etapa a doua de implementare a proiectului „Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj”, finanțat din Fondul European pentru Dezvoltarea Regională, prin Programul Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2024. Evenimentul de prezentare a rezultatelor primei etape a avut loc în cadrul complexului Anna Events și au participat directori de companii de apă din țară.
„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj – etapa II” are o valoare totală eligibilă de 995.851.596,50 lei și este în curs de implementare până la 31 decembrie 2027. Obiectivul general al proiectului îl constituie continuarea dezvoltării infrastructurii de apă și apă uzată din județului Gorj, prin creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației, în scopul îndeplinirii cerințelor aquis-ului de mediu al Uniunii Europene. Etapa a doua proiectului va aduce beneficii semnificative locuitorilor din aria de operarea a APAREGIO GORJ S.A., prin îmbunătățirea accesului la apă potabilă de calitate, extinderea rețelei de canalizare și reducerea riscurilor de poluare a mediului, care vor rezulta în creșterea calității vieții și protejarea sănătății publice“, se arată într-un comunicat de presă.
Principalul obiectiv al proiectului constă în realizarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă şi apă uzată, prin investiţii pentru lucrări de infrastructură de mediu constând în:
– Reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare,
– Optimizarea funcţionării şi operării sistemelor de apă şi canalizare,
– Creşterea gradului de colectare şi epurare a apelor uzate.
Scopul proiectului este asigurarea accesului populaţiei la serviciul public de alimentare cu apă de calitate, controlată microbiologic, în condiţii de siguranţă şi protecţie a sănătăţii.
Proiectul vizează investiții pentru următoarele unități teritorial- administrative beneficiare: Târgu Jiu, Motru, Rovinari, Bumbeşti-Jiu, Târgu-Cărbuneşti, Ticleni, Novaci, Tismana, Turceni, Peştişani, Turcineşti, investiţii care se vor realiza prin intermediul celor 26 de contracte de lucrări, 2 contracte de furnizare şi 4 contracte de servicii cuprinse în proiect.
Ilie Vlaicu, președintele Asociației Române a Apei, a spus că proiectul este major pentru județul Gorj: „Un proiect de 200 milioane de euro este unu imens pentru un județ nu foarte mare, cum este Gorjul. Un astfel de proiect se obține greu. Este un proiect major pentru populația județul Gorj“.