Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat un proiect de ordin prin care propune actualizarea instrucțiunilor de completare a formularului 205, utilizat de persoanele juridice pentru a declara impozitul reținut la sursă pe venituri, scrie profit.ro.
Conform modificărilor propuse, persoanele juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidența contabilă și care plătesc venituri pentru cedarea folosinței bunurilor vor trebui să declare anual către Fisc impozitul reținut prin acest formular, aplicând cota de 10% pe sumele plătite.
Prin Ordonanța de urgență 115 din 2023, autoritățile fiscale au reglementat obligația de reținere la sursă a impozitului pe veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor, cu excepția celor provenite din arendarea bunurilor agricole și închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințele proprietate personală. Astfel, impozitul calculat și reținut de plătitorii de venituri trebuie declarat și plătit până pe 25 ale lunii următoare celei în care a fost reținut.
De asemenea, acești plătitori de venituri trebuie să depună până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat formularul 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit”. În acest context, proiectul de ordin propune actualizarea categoriilor de venituri pentru care este obligatorie depunerea formularului 205, introducând categoria „Venituri din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală”.
Modificările legislative și actualizările propuse vin în sprijinul consolidării sistemului fiscal și a transparenței în raportarea veniturilor, contribuind astfel la îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor.