„Aş vrea să se încheie. Oricine crede că poate reţine refugiaţi în număr mare şi alte persoane cu mandate de arestare la punctele de frontieră oficiale greşeşte”, a declarat Juncker pentru dpa, scrie Agerpres.
Juncker: „Nu vreau să mă obişnuiesc cu asta”
Potrivit acestuia, contrabandiştii fac tot posibilul pentru a evita controalele oficiale ale poliţiei. Acest lucru este valabil mai ales pentru regiunea din jurul Luxemburgului, unde traficul este intens la graniţele cu Germania, Franţa şi Belgia.
„Mă deranjează că pare să devină un lucru atât de normal să se reintroducă controalele la frontieră. Şi eu nu vreau să mă obişnuiesc cu asta”, a mai spus Juncker, care a fost şi premier al Luxemburgului timp de aproape 20 de ani.
Pe 16 septembrie, Germania a reintrodus controale la toate frontierele sale, afirmând că a luat această măsură pentru limitarea „migraţiei ilegale” şi protejarea securităţii interne. Alte state UE au reintrodus şi ele controale la frontiere.
Ce prevede Acordul Schengen
Acordul Schengen privind libera circulaţie, care urmează să împlinească anul viitor 40 de ani de la semnare, prevede controale la frontiere numai în mod excepţional, în cazul unei „ameninţări grave la adresa ordinii publice sau a securităţii interne”, pe o perioadă iniţială de şase luni.