Eveniment

Ce se va întâmpla cu pădurile Gorjului? Primar: Am rămas stupefiat!

Primarul comunei Padeș, Mihăiță Troacă, afirmă că funcționari din Ministerului Mediului nici nu știau de prevederea din PNRR legată de păduri care dezavantajează grav județul Gorj.

Mihăiță Troacă a fost prezent, joi, împreună cu alți primari și președintele Consiliului Județean Gorj, la o discuție, la Guvern, pe tema pădurilor din județ. 45% din fondul forestier al Gorjului ar trebui să intre, conform PNRR, în zonă de protecție strictă, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi tăiate lemne, nu mai pot fi culese ciuperci și nu poate fi desfășurată niciun fel de activitate economică. Autoritățile județene vor să modifice prevederea din Planul Național de Redresare și Reziliență. Pe data de 13 decembrie, în comuna Runcu, va avea loc o nouă discuție pe această temă, la care sunt așteptați să participe inclusiv funcționari din Ministerul Mediului. Primarul comunei Padeș afirmă că, la întâlnirea de la Guvern, cei prezenți la discuții nici măcar nu știau despre ce urmează să se întâmple cu pădurile din Gorj.

“Am rămas stupefiat. Cancelaria primului ministru și anumite persoane din Ministerul Mediului, mai exact, secretarul de stat și consilierul ministrului nu știau de această ispravă pe care Ministerul Mediului vrea să o facă. În ministere, din punctul meu de vedere, sunt o grămadă de oameni care nu mai au ce pierde. Ăștia fac cel mai mare rău României. I-am rugat să vină la Padeș. Din 36 de mii de hectare, câte are comuna, 27 de mii sunt în Parcul Național Domogled, nu s-a dat un leu cetățeanului, proprietarului de pădure sau teren fânețe sau pe lângă unde au conace, la Cerna Sat, unde sunt pădurile virgine, nu s-a dat un leu compensație. Se vorbește doar de compensații. Ce compensații? Doar se vorbește, lumea s-a săturat de vorbe, oamenii din comunitatea mea s-au săturat, vor fapte, aici, e problema. Am discutat la Cancelarie și treaba nu este atât de groasă, numai că noi avem oameni în instituții care n-au ce căuta acolo, unii. Adică, Uniunea Europeană spune: “Băgăm 30% din Europa”. Noi am găsit pădurile virgine ale Europei 70% la Izvoarele Cernei. Adică, la mine, la Padeș s-a răsturnat carul cu proști?”, spune Mihăiță Troacă.

Sute de oameni din Padeș, îngrijorați

Mihăiță Troacă afirmă că peste 300 de oameni din comuna Padeș au venit la primărie îngrijorați de faptul că ar putea avea accesul interzis în păduri.

“Pe data de 13, va veni la Runcu domnul consilier al ministrului Mediu cu funcționari din Ministerul Mediului, vom avea o ședință de lucru cu cetățenii. Discutăm cu oameni competenți pe documentații tehnice să nu introducem în acest sit de care se vorbește, nici nu știu exact cum se numește, că sunt atât de supărat, pentru că au venit cred că 300 de oameni la primărie să mă întrebe ce se întâmplă, că au înțeles că statul vrea să ia tot și vă dați seama că m-am speriat și eu foarte rău. Oamenii sunt foarte îngrijorați, pentru că avem precedentul la Izvoarele Cernei, sunt cel puțin 20 de conace, acolo, care nu au voie să intervină, nu au voie nici să schimbe acoperișul. În protecția strict integrală pe care vor s-o facă, nu se poate trece cu piciorul, n-ai voie să culegi o alună, n-ai voie să culegi afine, să faci absolut nimic. Ce, ne scoate Europa de la noi de acasă? Nu se poate lucrul ăsta. Să găsească soluțiile, să dea hotărâre de guvern să nu se poată introduce în parc o arie protejată fără hotărâre de consiliu. Păi, ce, noi suntem oi la Padeș? Nu suntem oi. Aici, avem consiliu local, avem UAT, să ne consulte, că cetățeanul de rând votează și trimite la București să facă legi”, a adăugat primarul.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *