Cărbunele pare că este, și în această lună, cu temperaturi scăzute salvatorul sistemului energetic național. Ministerul Energiei a cerut Complexului Energetic Oltenia să funcționeze cu cinci grupuri și jumătate: trei la Termocentra Rovinari, două la Termocentrala Turceni și restul la Termocentrala Ișalnița. Unul din grupurile care vor da energie României, în această perioadă geroasă, este blocul nr.6 de la SE Rovinari, capacitate care ar fi trebuit închisă, la 1 ianuarie 2025, potrivit planului de restructurare a CEO. Laurențiu Ciurel, directorul Termocentralei Rovinari, afirmă că este un semn bun că grupul nr.6 a rămas în funcțiune.
“E extraordinar, dacă se va întâmpla treaba asta. Am văzut, de fapt, mai multe luări de poziții inclusiv în străinătate, în anul ăsta, ale ministrului Burduja în favoarea cărbunelui, parcă brusc a redescoperit cât de valabil și cât de sănătos este cărbunele pentru sistemul energetic național. Până la urmă, trebuie spus că centrala Rovinari e solicitată să meargă cu 3 grupuri. Avem, acum, două în funcțiune, grupul 6, care trebuia oprit, din fericire văd că nu există nicio referire la el că ar trebui oprit din funcțiune, el funcționează din decembrie. Acest lucru este un semn fantastic de bun, nu știu dacă e în urma unei negocieri sau, pur și simplu, cineva își asumă funcționarea, nu mi s-a spus nimic. O să vedem mai târziu lucrul acesta. Problema cea mai mare, acum, pentru că încă n-a venit chiar așa un frig pătrunzător, sunt doar 2 zile de ceva minus, noaptea, și cărbunele trebuie pornit cam peste tot, Turceni cu 2 grupuri, noi o să fim cu 3, e posibil să pornească și Ișalnița, așa că s-ar putea ca, până la sfârșitul săptămânii, complexul să meargă cu tot ce are. Ar mai fi fost bune, poate, vreo 2-3 grupuri, cum se întâmpla în fiecare an, dar asta e situația”, a precizat Laurențiu Ciurel.
Lipsa de personal, cea mai mare problemă a SE Rovinari
Laurențiu Ciurel afirmă că cea mai mare problemă a Termocentralei Rovinari nu este lipsa de cărbune, ci deficitul major de personal. Colosul energetic funcționează pe zona de exploatare și cu 50% din personalul necesar.
“Cea mai mare problemă care tinde să devină din ce în ce mai mare este problema personalului. La Rovinari, numărul de persoane a scăzut aproape cu 100, anul trecut, iar toate veștile acestea care vin din ordonanța asta cu trenulețe, cu eu știu ce marfare, din păcate, nu fac bine, pentru că lipsa asta de perspectivă pentru sectorul energetic, pentru oamenii tineri, care ar putea avea viitor nu este bună deloc. Nimeni nu vine să lucreze pe contract de 3 luni, îți termini studiile și te apuci de treabă, că nu poți să-ți iei un împrumut în bancă, nu poți să ai o perspectivă. Ar trebui mai multă siguranță insuflată în zona asta a forței de muncă, pentru că veștile acestea că ne închidem și știrile acestea cu decarbonizarea, cu legea asta promovată de Iohannis, a făcut foarte rău sectorului. Nu știu cum o să putem să facem față cu 3 grupuri în exploatare, pentru că nu avem personal nici pentru 2, la ora aceasta, mă refer pentru camerele de comandă. Pentru partea de exploatare sunt cam 50% din ce ar trebui, partea de tablotari cazan, tablotari turbine, partea asta care e în foc continuu”, a adăugat directorul SE Rovinari.