Social

340 de prestatori casnici sunt înregistrați în Gorj

Peste 340 de prestatori casnici sunt înregistrați la nivelul județului Gorj. Sunt persoane care au intrat în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj și care execută diferite activități gospodărești (curățenie, călcat rufe, spălat etc.).

În județul Gorj sunt înregistrați 160 de beneficiari care apelează la cei 340 de prestatori casnici înregistrați oficial la nivelul județului Gorj. Beneficiarii pot achita legal activitățile casnice fără a încheia un contract de muncă. Platforma electronică dedicată beneficiarilor și prestatorilor de servicii casnice este activă și poate fi accesată la tichete.anofm.ro. Aceasta permite achiziționarea tichetelor care vor fi folosite pentru remunerarea celor care oferă servicii ocazionale în gospodărie.

Tichetele include beneficii de asigurări sociale și de sănătate, asigurând acces la servicii medicale și contribuții la pensie, conform Ministerului Muncii. Un alt aspect al platformei este facilitarea interacțiunii între beneficiari și prestatori. Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” activitățile pentru care doresc ajutor, iar prestatorii pot oferi serviciile lor, asigurându-se astfel medierea cererii și ofertei de activități casnice.

Platforma este disponibilă pe tichete.anofm.ro și poate fi folosită de lucrători (prestatori), beneficiari și angajatori, oferind suport persoanelor subocupate care nu sunt asigurate în sistemul public de asigurări sociale. Pentru a beneficia de asigurări de pensie și sănătate, prestatorii trebuie să preschimbe cel puțin 85 de tichete, echivalentul a 1.275 de lei/lună.

Fiecare tichet are o valoare de 15 lei, din care 3 lei sunt destinați contribuțiilor pentru pensie și sănătate, fără a fi necesar un contract de muncă. Convenția dintre prestator și beneficiar nu trebuie să fie în formă scrisă, dar trebuie să stabilească activitățile, orele de muncă și plata cu tichete de activități casnice.

Durata maximă de muncă zilnică este de 12 ore pentru adulți și 6 ore pentru tinerii între 16 și 18 ani.

Oricine a împlinit 16 ani poate deveni prestator casnic, dacă dorește să câștige sau să-și suplimenteze venitul prin prestarea ocazională de activități casnice necalificate, indiferent dacă este șomer, pensionar, elev, student sau angajat. Angajatorii care se înregistrează pe platformă pot achiziționa și distribui tichete angajaților lor, astfel transformându-i în beneficiari ai serviciilor prestatorilor casnici.

Tichetele de activități casnice pot fi acordate ca prime sau bonusuri și vor include datele angajatului, iar la achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii vor primi, gratuit, 75 de tichete pentru anul următor. Printre activitățile care pot fi plătite cu tichete se numără curățenia locuinței, îngrijirea animalelor de companie, prepararea mesei, plantarea pomilor și arbuștilor, curățarea piscinei și autovehiculelor, spălarea rufelor și multe altele.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *