Șefii județului se pregătesc să depună proiecte pe Fondul de Tranziție Justă în momentul în care va fi deschis apelul prin care se vor finanța parcurile industriale. La Gorj, există, în prezent, unul singur, la Bumbești-Jiu, pe care autoritățile județene doresc să-l extindă prin preluarea unei hale de 10 mii de metri pătrați de la Uzina Mecanică Sadu. În plus, vor să ia bani din FTJ pentru introducerea utilităților până la limita de proprietate la punctul de lucru al Parcului Industrial Gorj de la Bălești. Și autoritățile locale de la Târgu-Jiu ar vrea să acceseze 5 milioane de euro pentru realizarea unui parc industrial în zona CET, potrivit președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu.
“Cu siguranță, avem un proiect, lucrăm la un studiu de fezabilitate pe care o să-l depunem în acest apel de proiecte pentru parcuri industriale finanțate din Fondul de Tranziție Justă. Ne-am propus, în primă fază, să atragem o sumă de bani pentru Parcul Industrial Bălești pentru a include și a aduce la limita de proprietate toate utilitățile, fie că vorbim de energie electrică, gaz natural, apă și canal, astfel încât fiecare operator care a semnat contracte de superficie cu parcul industrial să aibă la dispoziție aceste utilități. Sigur, cu siguranță, și Primăria Târgu-Jiu va depune un proiect pentru parcul industrial în zona CET. Am discutat cu domnul primar Romanescu și suma de 5 milioane necesară, estimată din studiul de fezabilitate, va fi alocată, iar cu banii rămași, noi așteptăm să fie transferate anumite active de la UM Sadu către parcul industrial. Suntem într-o procedură destul de avansată pentru a preda de la UM Sadu către autoritatea publică locală Primăria Bumbești-Jiu a unei hale de producții de peste 10.000 de mp pe care ne dorim s-o reabilităm, s-o recompartimentăm pe aceste fonduri de tranziție justă, după care, s-o închiriem către operatorii care sunt interesați să desfășoare activitatea în parcul industrial. Avem contracte de superficie semnate cu investitori care așteptau diferite finanțări, fie că vorbim de ajutor de stat, fie că vorbim de tranziție justă. Vreau să vă spun că în Parcul Industrial Sadu avem doi operatori care au depus pe tranziție justă, care au obținut finanțarea și, acum, sunt la derularea procedurilor de achiziție pentru a implementa proiectele pe care le-au depus. Așteptăm și pe cei care au semnat la Bălești să vedem dacă au obținut finanțarea, dacă vor renunța, cu siguranță, avem și alți operatori interesați să vină la Bălești”, afirmă șeful județului.
Primele angajări la firmele care au semnat contracte pe FTJ
Firmele din județul Gorj care au obținut finanțări din Fondul de Tranziție au început să facă deja primele angajări. Cosmin Popescu anunță că, săptămâna viitoare, se va finaliza semnarea contractelor cu IMM-urile din Gorj, care au accesat finanțări din FTJ.
„Din discuția pe care am purtat-o, săptămâna trecută, cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, erau aproximativ 69 de contracte semnate, iar ei ne-au comunicat faptul că, săptămâna aceasta, pleacă toate contractele către agenția de monitorizare din cadrul MIPE, cei care se ocupă cu semnarea contractelor, astfel încât, săptămâna viitoare, toate cele 98 de contracte să fie semnate, ca operatorii care au depus aceste proiecte să poată derula procedurile de achiziție. Săptămâna viitoare, cred că vom avea toate contractele pentru IMM-uri, astfel încât să înceapă derularea și implementarea proiectelor depuse. Cei care au semnat contractele, pentru că s-au semnat, începând din decembrie anul trecut, mulți dintre operatorii economici au și terminat procedurile de achiziție publică deschisă. Unii deja au depus documentele pentru decontarea cheltuielilor. Sunt multe care au decontat proiectele tehnice pentru aceste proiecte, sunt multe firme care au decontat echipamentele care au venit, deci lucrurile încep să se deruleze în condiții optime. Banii sunt în contul MIPE și, în funcție de depunerea documentelor justificative, după verificare, plata se face de îndată. Cei care au semnat primii aceste contracte, cu siguranță, au început să facă și angajări din zonele vulnerabile stabilite conform ghidului de implementare a Fondului de Tranziție Justă pentru IMM-uri”, a adăugat președintele Consiliului Județean Gorj.