Primele proteste împotriva noului regulament au avut loc la Istanbul şi Ankara luni seara, scrie Agerpres. Ministerul Sănătăţii din guvernul islamic conservator al preşedintelui Recep Tayyip Erdoan a lansat, în urmă cu câteva luni, o campanie împotriva operaţiilor de cezariană. Planul prevede că reducerea naşterilor prin cezariană are scopul de a „promova naşterile normale şi de a menţine creşterea populaţiei la un nivel sustenabil”.
Creşterea natalităţii este un obiectiv declarat
Preşedintele Erdogan a declarat 2025 Anul Familiei, iar creşterea natalităţii este un obiectiv declarat. În timp ce femeile pot rămâne din nou însărcinate destul de repede după o naştere vaginală, se recomandă o perioadă mai lungă de recuperare după o operaţie de cezariană.
Dr. Ayşegül Ateş Tarla, membru în Comitetul Central al Asociaţiei Medicale din Turcia (TTB), a declarat că guvernul încearcă din toate puterile să stimuleze creşterea populaţiei şi, prin aceasta, pune o mare presiune asupra femeilor. Ea a spus că regulamentul lasă impresia că femeile aleg cu uşurinţă operaţiile de cezariană. Centrele private de sănătate sunt mici clinici care sunt răspândite în toată Turcia, dar mai ales în oraşe.
Turcia are cea mai mare rată de naşteri prin cezariană din cele 38 de ţări membre ale OCDE
Turcia are cea mai mare rată de naşteri prin cezariană din cele 38 de ţări membre ale OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), conform ultimelor date disponibile din 2021. Potrivit World Population Review, în 2021 s-au înregistrat 584 de astfel de proceduri la fiecare 1.000 de bebeluşi născuţi vii.