Alegerile locale din 2020 vor avea loc duminică, 27 septembrie, iar autoritățile au anunțat programul secțiilor de votare. Inițial, aceste alegeri erau programate pentru luna iunie, însă au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19.
Prin urmare, românii cu drept de vot vor merge la urme pe data de 27 septembrie pentru a-i alege pe reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consiliile locale, consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene.
Alegeri locale 2020, programul secțiilor de votare
Programul secțiilor de votare la alegerile locale 2020 anunțat de autorități este următorul: secțiile se vor deschide duminică, 27 septembrie, dimineață, la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. Pentru a-și putea exprima votul la alegerile locale, pe cetățenii trebuie să aibă la ei acte prin care să-și dovedească identitatea.
La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară încheiat procesul de vot și închide secția. Alegătorii care la ora 21.00 se află în incinta secției de vot pot să își exercite dreptul de vot.
De asemenea, la ora 21.00, urna specială trebuie să se afle în localul secției de vot.
Regulile votării la Alegeri locale 2020
Odată ce ați ajuns la secția de votare la care sunteți arondat, trebuie să prezentați actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitate și validare, trebuie să mergeți la membrii biroului electoral. După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală veți primi buletinele de vot. Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe buletinul de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul.
În cabina de vot, aplicaţi ştampila „VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, după care îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, iar apoi introduceţi buletinul în urna corespunzătoare.
În cazul în care aplicați greșit ștampila, puteți cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat. La final, înapoiați ștampila și primiţi actul de identitate pe care trebuie să fie aplicată ştampila sau autocolantul cu menţiunea „VOTAT”.