Cum votează persoanele izolate sau carantinate? Persoanele infectate cu noul coronavirus vor putea vota la alegerile locale duminică, 27 septembrie, dacă solicită URNA MOBILĂ. Este vorba atât de persoanele aflate în carantină sau izolare, cât şi cele din spitale.
Urna mobilă va putea fi dusă în spitalele COVID, la persoanele izolate și carantinate pentru COVID-19.
Echipa care transportă urna specială se va deplasa la unităţile sanitare COVID-19 şi la adresele persoanelor izolate şi carantinate numai după ce a asigurat exercitarea dreptului de vot de către ceilalţi alegători.
Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială trebuie să poarte mască şi mănuşi ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluţie dezinfectantă pe bază de alcool la părăsirea fiecărei incinte.
Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale şi celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască.
Persoana care votează îşi va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „Votat”, îşi va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat şi îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura.
Va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal.
Pentru alegerile locale din această duminică, urna mobilă se solicită printr-o cerere depusă la secția de votare sâmbătă, între orele 18 și 20. Fiind un an atipic și procesul electoral se desfășoară în condiții speciale.
Cererea poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie formulată în scris, tehnoredactată sau întocmită olograf, trebuie să fie datată şi semnată de alegătorul care solicită urna specială şi va cuprinde obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, seria şi numărul actului de identitate, arată BEC.
Ştampila cu menţiunea „Votat” şi, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ ştergere cu soluţie dezinfectantă sau prin ştergere cu şerveţele/ lavete impregnate cu dezinfectant pe bază de alcool.
În cazul persoanelor internate în unităţi sanitare, votul cu urna specială va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice. Echipamentul de protecţie pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secţiei respective. Toate materialele de protecţie utilizate vor fi introduse într-un sac dedicat.