Ultima oră

Ce trebuie să facă românii care nu pot vota din cauza unor probleme de sănătate

Românii care nu pot vot din cauza unor probleme de sănătate, precum şi cei bolnavi de COVID-19, dar şi cei care se află în carantină pot cere urna mobilă. Pentru a putea face această solicitare, cei în cauza trebuie să prezinte o serie de documente medicale care să ateste faptul că nu pot merge la secţiile de votare.

Autoritatea Electorala Permanenta a stabilit 3 situații clare în care se poate cere urna mobilă:

1. Pentru persoanele cu diverse boli sau grade de invaliditate altele decât COVID-19, sunt necesare copii după documente medicale justificative (aceleaşi documente care au fost prezentate şi la scrutinele anterioare);

2. În cazul persoanelor confirmate cu infecţia COVID-19, izolate la domiciliu sau într-o altă locaţie declarată, este necesară o copie după unul din următoarele documente: • biletul de externare din unitatea sanitară, care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare; • decizia de izolare emisă de Direcţia de Sănătate Publică; • rezultatul pozitiv al testării COVID – 19 RT – PCR, efectuată în ultimele 14 zile.

3. Pentru persoanele aflate în carantină la domiciliu sau carantină instituţionalizată, impusă atât pentru cetăţenii care intră pe teritoriul României din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID -19, cât şi pentru contacţii persoanelor infectate, este necesară copia deciziei de carantină emisă de Direcţia de Sănătate Publică.

Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

sursa: antena3.ro

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *