Şi dacă vrem să avem un ficat sănătos, e bine să cunoaştem ce-l ajută să se regenereze şi să funcţioneze în parametrii optimi cât mai mult timp.
- Fiţi activi. Făcând regulat mişcare, vă stimulaţi metabolismul, ardeţi grăsimile şi reduceţi nivelul glucozei în sânge. Se recomandă zilnic minimum 30 de minute de jogging, plimbare cu bicicleta sau pe jos, în pas alert, ori un antrenament la sală. Nu vă temeţi să sporiţi din când în când gradul de efort, căci transpiraţiile şi respiraţia profundă activează funcţiile de excreţie ale diferitelor organe.
- Ficatului îi place ficatul. O porţie de ficat (de viţel, de exemplu), gătită la tigaie sau la cuptor, conţine numeroase vitamine vitale, printre care A, E şi cele din complexul B. De aceste substanţe are nevoie nu numai ficatul, ci şi intestinul, pentru a fi apt să vă asigure o digestie bună. Contrar unei opinii larg răspândite, în ficatul animalelor nu se află depozitate metale grele şi compuşi toxici.
- Alcoolul cu măsură. Un ficat sănătos tolerează câte un pahar cu vin sau bere, băut ocazional. Însă excesul de alcool îl împiedică să funcţioneze normal. Se produc modificări ale celulelor sale şi prelucrarea nutrienţilor se desfăşoară mai lent, ceea ce duce la depuneri de grăsime în ţesutul hepatic. Iar când combinăm alcoolul cu medicamente, efectul creşte enorm. Oricum, oamenii care iau pastile cu pumnul îşi obosesc ficatul, deoarece lui îi revine sarcina să le metabolizeze. Se recomandă prudenţă, în special în privinţa unor preparate cum sunt: metotrexatul, tamoxifenul, acidul valproic (utilizat în tratamentul epilepsiei), amiodarona, tetraciclina, glucocorticoizii (categorie de antiinflamatoare steroidiene).
- Căldura. Datorită combinaţiei de căldură şi umezeală, împachetările calde activează irigaţia sangvină la nivelul ficatului, colecistului şi canalelor biliare. Iată cum procedaţi: umpleţi o buiotă (pernă pentru apă caldă) cu apă fierbinte. Înmuiaţi un prosop de bumbac în apă caldă, stoarceţi-l bine şi aplicaţi-l sub coaste, în partea dreaptă a abdomenului. Înfăşuraţi buiota într-un prosop uscat şi aşezaţi-o peste cel ud (e necesar să evitaţi contactul direct al buiotei fierbinţi cu pielea). Relaxaţi-vă şi lăsaţi împachetarea să acţioneze timp de 20-30 de minute. Pentru a nu presa ficatul, ideal ar fi să staţi întinşi pe latura stângă a corpului.
- Plante şi minerale. Armurariul este un remediu hepatobiliar unanim recunoscut, graţie silimarinei, un complex de flavonoide care protejează şi reface eficient celulele hepatice. Puteţi face o cură de 30 de zile cu fructe de armurariu sau capsule de silimarină. De asemenea, un minunat tonic hepatic e şi anghinarea. Ea se poate mânca, de pildă, preparată cu un sos vinegretă. O găsiţi şi sub formă de extract. Sunt recomandate şi infuziile, nu numai de anghinare, ci şi de cicoare ori păpădie. De mare folos e şi sucul de sfeclă roşie, un hepatoprotector şi regenerator de excepţie. Iar în timpul curelor de detoxifiere, apelaţi cu încredere la sărurile minerale alcaline, care vă consolidează echilibrul acido-bazic, scrie formula-as.ro.