Dezvăluiri

Pandemia le-a golit buzunarele lăutarilor! Miner sau șofer pe TIR, job-uri de criză pentru instrumentiști cunoscuți!

Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus i-au determinat pe mai mulți lăutari cunoscuți din Gorj, rămași fără niciun venit sau cu bani mai puțini, să se reorienteze și să-și găsească altceva de muncă. Dacă până în urmă cu un an se afișau în cele mai elegante ținute la petreceri, acum au schimbat costumul de stofă cu salopeta de miner și instrumentul muzical l-au înlocuit cu lopata sau volanul de TIR.

Interzicerea nunților, botezurilor, cumetriilor și spectacolelor, precum și închiderea restaurantelor, odată cu restricțiile ferme impuse de autorități în vederea stopării răspândirii noului coronavirus, i-a distrus pe lăutari.

Chiar și cei mai renumiți dintre lăutari, care au agonisit ceva bani în carieră, au rămas fără fonduri și unii și-au scos la vânzare mașinile sau casele.

Alții s-au reorientat și și-au găsit job-uri de criză, până la ridicarea restricțiilor.

Costică Dindiri, cunoscut solist vocal și acordeonist, s-a angajat, chiar din primele luni de pandemie, șofer la o firmă care se ocupă cu creșterea puilor și comercializarea cărnii de pasăre.

Victor Remy Ivașcu, unul dintre vioriștii apreciați din Gorj, și-a găsit un job ca șofer pe TIR, la o firmă care efectuează transporturi de mărfuri în toată Europa.

Soții Puiu, Anca Delia și Ică, au abandonat și ei, pe perioada pandemiei, straiul popular și instrumentele și au ales să muncească pe un TIR, cu care transport mărfuri în țară și străinătate.

Geo Bîrhoată, cunoscut saxofonist, a lăsat instrumentul și, de mai bine de o lună, s-a angajat în minerit, la CE Oltenia.

În discuțiile cu prietenii, pe rețelele de socializare, niciunuia nu-i este rușine cu noile locuri de muncă și speră ca pandemia să se sfârșească cât mai repede și să revină pe scenă.

Mulți dintre ei au rămas doar cu amintirile unor petreceri, cu filmări pe care le distribuie pe rețelele de socializare și se bucură acum dacă mai cântă la o petrecere în familie sau la…pomana porcului.

Cei mai norocoși se pot considera a fi artiștii angajați ai Ansamblului Profesionist ”Doina Gorjului” și cei ai Școlii Populare de Artă care, în lipsa evenimentelor, se pot baza, pe perioada pandemiei, pe salariile pe care le primesc de la aceste instituții.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *