Curiozități

Un războinic viking de rang înalt descoperit în Suedia era, de fapt, femeie

În secolul 19 a fost descoperit mormântul unui războinic viking de rang înalt. Timp de peste 100 de ani, toată lumea a crezut că este vorba despre un bărbat. Dar dr. Charlotte Hedenstierna-Jonson, care a studiat mormântul, a efectuat un test ADN pe oase, dezvăluind că acestea aparțin de fapt unei femei. Descoperirea a zguduit lumea academică, relatează BBC.

„Încercăm să înțelegem lumea prin prisma culturii noastre. Facem același lucru și atunci când studiem trecutul. Dar trebuie să fim conștienți de acest lucru și de faptul că în trecut era un alt cadru cultural”, spune Hedenstierna-Jonson, care este expertă în studiul războinicilor vikingi.

Ea a studiat un mormânt descoperit în Suedia în secolul 19.

„Este un mormânt fascinant, cu multe obiecte care par să arate că ar fi aparținut unui bărbat. Sunt acolo arme și alte obiecte legate de viața unui războinic. Erau și doi cai, un armăsar și o iapă, ceea ce în sine este interesant, pentru că de obicei aveau doar armăsari. Era și un set de piese de joc de strategie. Astfel de obiecte aparțineau comandanților de trupe sau oamenilor de rang înalt”, adaugă cercetătoarea.

Timp de peste 100 de ani s-a presupus că este vorba despre un bărbat. Dar Hedenstierna-Jonson și echipa ei au studiat cu atenție oasele și au făcut și un test ADN. Au făcut o descoperire surprinzătoare: oasele aparțin unei femei.

„Oamenii au fost furioși. Suntem înțepeniți într-o mentalitate pe care trebuie să o schimbăm. Și sunt mândră că, după studiile pe care le-am făcut, tot mai mulți arheologi studiază vikingii cu mai multă atenție și cred că exact de asta e nevoie”, spune cercetătoarea.

Hedenstierna-Jonson crede că stereotipurile sunt periculoase.

„Există o tendință să se spună că femeile din vremea vikingilor erau puternice și independente. Dar cred că acest lucru nu reflectă societatea din care veneau. Cred că era o societate foarte ierarhizată. Iar dacă această femeie chiar era războinic, așa cum a fost îngropată, probabil că a făcut lucruri nu tocmai plăcute. A fost o persoană dură”, spune cercetătoarea.

Este posibil ca femeia-războinic să fi călătorit până în Turcia de astăzi.

„Am început să-i reconstituim îmbrăcămintea din fragmentele pe care le-am găsit. Am descoperit o căciulă care pare să fie un coif de mătase cu inserții de argint. Pare să fi avut și o mantie care semăna cu un caftan. Ce e sigur este că avea o îmbrăcăminte specifică unui rang foarte înalt”, spune Hedenstierna-Jonson.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *