Dezvăluiri

Ca la balamuc! Goange și mizerie, la Psihiatrie! Muncitorii necalificați sevesc masa bolnavilor! 13 pacienți, confirmați cu COVID. Incompetența, plătită cu 220 de milioane de lei vechi

Încă doi pacienți au fost confirmați pozitiv, în focarul de COVID-19 de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu, astfel că numărul celor infectați a ajuns la 13, în doar patru zile. Infirmiera confirmată și ea cu COVID-19, după ce s-a îmbolnăvit spălând geamuri, într-una din zilele săptămânii trecute când a bătut foarte tare vântul, a fost internată, marți, în spital, fiind nevoită să-și lase singur acasă fiul de numai 11 ani. Psihiatria de la SJU e un balamuc în declin, iar la involuția secției contribuie decisiv tandemul Câmpeanu - Cucu, adică medic șef secție – asistent șef. Dincolo de neajunsurile legate de lipsa dezinfectanților, ținuți sub cheie de asistenta șefă, ies la iveală goangele care sunt în mediul lor la Psihiatrie și frigiderele infecte din cabinetele medicilor, în care nu s-a făcut curățenie în ultimii trei ani. Cu toate că managerul SJU, Dumitru Vienescu, a anunțat anchetă și demiteri, mai ales că, miercuri, 24 martie, susține proiectul managerial pentru un mandat întreg la conducerea spitalului, care va începe pe 1 aprilie, directorul de îngrijiri, Claudia Elena Motea, a preparat deja albirea subordonatei sale, Simena Cucu, și caută vinovați în subsolul organigramei.

Focar de incompetență!

Este de neacceptat ca 13 pacienți cu afecțiuni psihice, internați în Secția Psihiatrie a SJU să fie confirmați cu COVID-19, în doar câteva zile și nimeni să nu fie găsit răspunzător pentru asta. Mai mult, infirmiera infectată și ea cu SARS-CoV-2, după ce a spălat geamurile la cinci saloane, săptămâna trecută, într-o zi extrem de friguroasă, și s-a îmbolnăvit, a solicitat ambulanța, marți, și a fost internată la Boli Infecțioase.

Managerul SJU, Dumitru Vienescu, a declarat că vor fi făcute verificări și vor cădea capete.

Comisia ar trebui să aibă ca punct de plecare prevederile Regulamentului de Organizare și Funcționare (ROF) al spitalului care statuează o chestiune elementară drept ”elementele fundamentale de igienă individuală: spălarea mâinilor cu apă şi săpun este obligatorie; (…) spălarea şi dezinfecţia mâinilor este obligatorie”.

Dar cu ce, toate astea, când soluțiile pentru dezinfectarea spațiilor sunt ținute sub cheie de asistenta șefă, iar săpun sau dezinfectanți pentru mâini nu a primit nimeni.
Cel mai probabil, asistentul șef Simena Cucu ține soluțiile ferecate pentru a nu se da cu ele prin secție, deoarece goangele și-au creat un habitat propice și sunt alergice la dezinfectant.

Oricum, susțin unele surse, de aproape trei ani nu s-a făcut curățenie în cabinetele medicilor, iar acest lucru devine și mai evident din modul cum arată frigiderele din acele încăperi: îngălbenite de timp și mizerie.

Dar acestea sunt doar mici amănunte, în comparație cu multitudinea de nereguli din secția condusă de tandemul Câmpeanu – Cucu.

Cel mai grav este că, muncitorii necalificați, angajați ai spitalului, servesc masa bolnavilor, deși nu au examen coproparazitologic, iar acest lucru contravine ROF care prevede că ”Servirea mesei se va face în sala de mese, iar pentru bolnavii netransportabili masa va fi servită la pat, (de personal instruit – n.r) ajutat de asistenta de salon sau de infirmieră”.

Trebuie menționat faptul că sala de mese a bolnavilor a fost folosită, timp de câteva săptămâni, de către muncitorii care au efectuat lucrări în secție, iar în toată acea perioadă au servit masa acolo.

Nereguli sunt și în ceea ce privește instructajul periodic privind protecţia muncii şi P.S.I. De doi ani de când a fost unsă asistent șef, de către fostul manager Gigel Capotă, Simena Cucu nu a făcut niciodată instructajul pentru stingerea incendiilor, documentele fiind semnate formal.

Casta indestructibilă are pile la directoarea Motea

Spitalul îi plătește incompetența asistentei șefe cu 113 milioane de lei vechi, venit net lunar, potrivit salarizării din luna decembrie 2020, publicată pe site-ul instituției. Cu toate că ar trebui să-și desfășoare programul doar în tură de zi, Simena Cucu s-a băgat la încasat sporuri, așa că, pe graficul de lucru al Secției Psihiatrie, din această lună, asistenta șefă apare pe ture de noapte, sâmbăta sau duminica.

De exemplu, în săptămâna în curs, luni a fost în tura de noapte, de la orele 22,00 la 7,00 dimineața, iar marți a avut zi liberă. Miercuri a avut program normal, de la 7,00 la 15,00, însă joi este, din nou liberă, pentru că va munci vineri și sâmbătă, de la 15,00 la 22,00.

Șefa Secției Psihiatrie, medicul Ana-Maria Câmpeanu, a încasat și ea 220 de milioane de lei vechi salariu, potrivit situație din luna decembrie, pentru managementul impecabil din secție.
Managerul Vienescu a anunțat, în presă, că a deschis o anchetă și vor urma demisii. ,,Dacă toate acestea se vor dovedi reale, se va lăsa cu demisii. Este inadmisibil ca ceea ce se întâmplă la Psihiatrie, într-o secţie a spitalului judeţean, să nu ajungă să fie cunoscut de conducerea spitalului, decât din presă. Se va face o comisie de verificare şi în acest caz”, a mai spus șeful SJU.

Oricum, directorul de îngrijiri, Claudia Elena Motea, care are în subordine directă asistenţii medicali şefi de secţie sau compartimente, prepare deja, în laboratoarele spitalului, un alibi infailibil pentru Simena Cucu, și caută vinovați pe la poarta spitalului. În aceste condiții, casta de la Psihiatrie, din care fac parte medicul șef, asistenta șefă, fratele acesteia, asistentul Alexandru Crăciun și alții, își va păstra privilegiile.

 

Citește și:

Un comentariu

  1. Ba nea’ menajeru, la psihiatrie vor avea loc, poate, demiteri ca de demisii nu poate fi vorba. Matale poti sa demiti un angajat , nu sa-l ,,demisionezi,,.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *