Dezvăluiri

Alertă la CEO! De trei luni prețul tonei de CO2 nu a scade sub 50 de euro

De peste trei luni de zile, prețul tonei de CO2 nu scade sub 50 de euro. Este o veste care nu are cum să îi bucure pe șefii Complexului Energetic Oltenia. Compania și-a propus în acest an să realizeze o producție de peste 10TW. Acest lucru înseamnă între 400 și 450 de milioane de euro pentru plata taxei de poluare. Este o sumă care nu poate să fie plătită de companie, dacă nu va beneficia de un nou ajutor de stat. În momentul de față, prețul tonei de CO2 se apropie de 54 de euro.

Este de amintit că în luna aprilie a acestui an Complexul Energetic Oltenia a cheltuit 315 milioane de euro pentru certificatele de CO2. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020. Prețul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în luna aprilie 2020 la peste 47 de euro/certificat. Pentru CE Oltenia ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%. Potrivit CEO, valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro.

Ajutorul de stat aprobat de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certificat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.

Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 54 de euro în prezent. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *