Ultima oră

Trei ani de la protestul violent din 10 august, în Piaţa Victoriei, şi niciun vinovat

La Curtea Supremă se judecă un nou termen în dosarul „10 August”, astăzi, după ce, la trei ani de la începutul procesului, nu există încă niciun vinovat. Cu dosarul s-a făcut un ping-pong între instanțe, apoi în aprilie s-a decis redeschiderea anchetei.

Foştii şefi ai jandarmeriei sunt cercetaţi, printre altele, pentru abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă. Pe de altă parte, chiar azi se judecă la Curtea Supremă un proces pentru acuzaţii de tergiversare în dosar.

Până în acest moment nu s-a găsit niciun vinovat. La conducerea Jandarmeriei sunt aceiași șefi, iar cele 700 de victime încă așteaptă adevărul.

Dupa un ping-pong în instanțe, ancheta a fost redeschisă în luna aprilie, la cererea unui protestatar rănit, după ce Tribunalul Bucureşti, a respins pe 2 martie 2021, solicitarea de redeschidere a cazului făcută de fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu.

Este vorba despre Ioan Crăciuneanu, care a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la miting, iar o grenadă a căzut lângă el şi l-a rănit la picior.

Care sunt persoanele cercetate în dosar

Magistrații Curții de Apel au decis că poate începe urmărirea penală împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti și colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române.

Toți sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Pe de altă parte, azi la Curtea Supremă se judecă un nou termen în dosarul „10 August”. Concret, 20 de persoane au depus la Curtea de Apel București si la Tribunalul București, o solicitare prin care s-au plâns că 10 august bate pasul pe loc și vinovații nu sunt trași la răspundere.

Acum, atât Curtea de Apel București, cât și Tribunalul București au spus că nu e de competența lor și au trimis plângerea la Înalta Curte de Casație și Justiție, ca judecatorii supremi să spună ce instanță este competentă pentru a judeca acest dosar.

Stelian Ion: „Suntem la limita noțiunii de durată rezonabilă de soluționare”

„Am așteptarea unei anchete corecte, rapide și în urma căreia să aflăm adevărul foarte clar în dosarul 10 august.

Cred că suntem la limita noțiunii de durată rezonabilă de soluționare a acestui dosar. Trei ani de zile în care opinia publică a așteptat o soluție în acest caz reprezintă o perioadă lungă de timp și există o dezamăgire legată de faptul că s-a poticnit acest dosar.

În acest moment, dosarul este redeschis și se află la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă solicitări prin care se cere să se constate că s-a tergiversat soluționarea dosarului.

Dacă instanța va considera că s-a depășit durata rezonabilă, se va stabili o bornă în timp până când ar trebui să se finalizeze acest dosar.

Am convingerea că dosarul 10 august nu va avea soarta altor dosare, precum al Mineriadei sau al Revoluției, și vom putea afla curând adevărul”, declară Ministrul Justiției, Stelian Ion.

sursa: antena3.ro

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *